full screen background image
Search
Κυριακή 21 Απρίλιος 2019
  • :
  • :

Στην Γραμμή Μεταξά με Nissan X-Trail 1.6 dCi [VIDEO]

ΜΕΤΑΞΑ CROSSING!

Πήραμε τα βουνά αναζητώντας τις διαδρομές εκείνες που οδηγούνε προς τη δίνη του καθαρού αέρα που φέρνει ζωή και υγεία σε όλους μας. Τα ίχνη της ιστορικής γραμμής Μεταξά ήταν η διαδρομή που επιλέξαμε για την απόδρασή μας γεμάτοι καλή διάθεση, όρεξη για περιπέτεια και αγάπη για την άγνωστη Ελλάδα που ζει και αναπνέει σε ρυθμούς νωχελικούς περιμένοντας την «ανάπτυξη»…1

Με σύμμαχό μας το νέο Nissan X-Trail στη δικίνητη εκδοχή του, φορτώσαμε τα απαραίτητα συμπράγκαλα για χειμερινή διαβίωση στην ύπαιθρο, πήραμε τις κάμερες ανά χείρας, και αφού βγάλαμε την καθιερωμένη «σέλφι» εκκινήσαμε.

2

Ποιοι; Μια παρέα ανθρώπων που αγαπά τη ζωή και προσπαθεί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια χώρα που ακόμη πληγώνει τα παιδιά της. Ο Βαγγέλης, ο Παντελής, ο Παναγιώτης, ο Δημήτρης και η τρέλα μας παρέα, βάλαμε πορεία για τα βόρεια σύνορα μας που άλλοτε έσφυζαν από ζωή… έστω και στρατιωτική.

3

Η άγνωστη πορεία της περιπέτειάς μας ξεκινούσε από το παλιό λιμανάκι της Λίμνης Δοϊράνη με τα καθάρια νερά της που ήταν σχεδόν ακίνητα. Οι ακτίνες του ήλιου φώτιζαν εκτός από την πορεία της διαδρομής μας, τις ολόλευκες κορυφές του όρους Μπέλλες ή Κερκίνη (για όσους δεν γνωρίζουν) που υπερήφανα υψώνονταν μπροστά μας.

4

Μετά το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου η τότε Ελλάδα οχύρωνε τα βόρεια σύνορά της, προκειμένου να ανακόψει απειλές από εχθρούς. Για την εποχή εκείνη ήταν το μεγαλύτερο και πληρέστερο αναπτυξιακό έργο που είχε γίνει ποτέ σε όλη την ελληνική επικράτεια.

5

Το αντάμωμα των πρώτων οχυρωματικών έργων συμπίπτει με την πορεία του μεγάλου ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει την γηραιά ήπειρο με τη χώρα της περιπέτειας. Η ανάβαση μας περνά μέσα από την κωμόπολη των Πορροΐων που τοποθετείτε και σαν πύλη εισόδου για την ανάβαση σε μια άγνωστη τοποθεσία που ακούει στο όνομα Ομορφοπλαγιά. Το όρος Μπέλλες είναι από τα άγνωστα βουνά μας καθώς δεν έχουν διανοιχτεί ορειβατικά μονοπάτια, ενώ κάποτε αποτελούσε τη βάση υποστήριξης της γραμμής Μεταξά. Ένας φιδίσιος δρόμος που ξεκινά λίγο έξω από τα άνω Πορρόια οδηγεί σε θέσεις θέας που όλοι μας έχουμε ονειρευτεί να επισκεφθούμε κάποτε στην ζωή μας…

6

Ευτυχώς που δεν έχει βρέξει και το μεγάλο crossover της Nissan ανεβαίνει ευχάριστα στη ζούγκλα ενός παρθένου δάσους που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στην ανθρώπινη παρουσία. Η θέα από την κορυφή αλλάζει τη διάθεση, καθώς ανοίγει η ψυχή του ανθρώπου και αφήνεται στην αγκαλιά της φύσης που την ώρα εκείνη εμφανίζει όλο της το μεγαλείο. Ίσως η πύλη του παραδείσου να είναι καλά κρυμμένη εδώ πάνω στα βόρεια σύνορα καθώς η μια ομορφιά διαδέχεται την άλλη.

7

Ο πρώτος ζεστός καταρράκτης του Σιδηροκάστρου είναι ο επόμενος σταθμός μας έπειτα από τη διανυκτέρευση που είχαμε στο Μεθοριακό σταθμό της Βυρώνειας απολαμβάνοντας ένα τσίπουρο αλλιώτικο από τα άλλα. Μάλλον γιατί δεν ήμασταν μόνοι, αλλά με παρέα ξεχωριστή που ξέρει πως να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής αυτής στα δύσκολα χρόνια που ζούμε.

8

Μοναδικές είναι οι στιγμές που καθίσαμε όλοι μας σε κάποιο ταξιδιωτικό μας και απολαύσαμε την ηχητική θαλπωρή της φύσης που καθαρίζει το μυαλό του ανθρώπου παρομοιάζοντάς το με την αγκαλιά του πατέρα που άνοιξε για να υποδεχτεί τον άσωτο γιό που γύρισε κοντά του! Κάτι στιγμές σαν και αυτές αναζητούμε κάποτε στη ζωή μας όταν γινόμαστε κάτοχοι ενός οχήματος ελευθέρου χρόνου. Αρκεί να μπορεί να ταξιδέψει εμάς και τα όνειρά μας στην άκρη της φαντασίας που φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει το ταξίδι της ζωής αυτής.

9

Το πέρασμα στο όρος Λαϊλιά έγινε νύχτα καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν κύκλο 110 χιλιομέτρων έξτρα στη διαδρομή μας αφού το κοφτό πέρασμα από το χωριό Καπνόφυτο ήταν απροσπέλαστο.

10

Τα χιόνια ήταν τέτοια που το δικίνητο αυτοκίνητο μας ήταν αδύνατο να ανέβει. Στιγμές σαν και τούτη ο καθένας αντιλαμβάνεται το ρόλο που έχει η χρήση της τετρακίνησης σε ένα όχημα που φτάνει στο παρ’ ολίγον προς τον προορισμό του. Η ανάβαση στο καταφύγιο του Λαϊλιά έγινε κάτω από πυκνή χιονόπτωση, φαινόμενο που συνεχίστηκε κατά την διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα το πρώτο φως της ημέρας να αποκαλύψει την λευκή πτυχή του παραδείσου.

11

Καλά κοιμηθήκαμε, καλά ξυπνήσαμε, καλά παίξαμε με το χιόνι, τώρα πώς κατεβάζουμε το X-Trail από τον Λαϊλιά;

11_1

Επιστρατεύσαμε τις γνώσεις μας, «κατασχέσαμε» ένα ζευγάρι αλυσίδες, δύο νούμερα μεγαλύτερες από τις διαστάσεις των τροχών μας, τις οποίες με διάφορες πατέντες τις κάναμε λειτουργικές και λίγο αργότερα εκκινούσαμε στο απέραντο λευκό του δάσους με τις οξιές απολαμβάνοντας την μοναδικότητα του τοπίου.

12

Καλή περιπέτεια για να καταλάβεις πως τα πάντα σε ένα αυτοκίνητο στηρίζονται στην καλή πρόσφυση τεσσάρων ελαστικών και στην πληροφόρηση ενός τιμονιού που δεν σηκώνει απότομες κινήσεις.

13

Καθώς κατηφορίζαμε ξεχάσαμε εντελώς την ύπαρξη των φρένων και αφεθήκαμε να κοντρολάρουμε το μεγάλο αυτοκίνητο με την βοήθεια του κιβωτίου ταχυτήτων. Η τύχη της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε χωριά ορεινά, όπως αυτά του όρους Λαϊλιά, εξαρτάται από την καλή διάθεση της περιφέρειας να στείλει εκχιονιστικό μηχάνημα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων σε έναν άξονα που οδηγεί προς το χιονοδρομικό κέντρο, έναν τόπο που όλοι οι άρχοντες μιλούν με τα καλύτερα λόγια σε κάθε εκλογική περίοδο.

14

Θα περιμέναμε να δούμε ουρές αυτοκινήτων να ανεβαίνουν προς τις πίστες του χιονοδρομικού με πρώτους και καλύτερους τους μαθητές των σχολείων που διαμορφώνουν την παιδεία της επόμενης ημέρας που οδηγεί στην ανάπτυξη και όχι στις καφετέριες. Αλλά αντί αυτού, η μοναξιά της μεθορίου που καλά κρατεί…

15

Η αλλαγή πορείας προς το σπήλαιο της Αλιστράτης φτιάχνει τη διάθεση της μέρας μας καθώς το καιρικό σκηνικό αλλάζει προς το καλύτερο και η περιοχή της Δράμας απλώνεται μπροστά μας σε όλο της το μεγαλείο.

16

Ο δρόμος για την Παρανέστια γη περνά από την γέφυρα του Νέστου, όπου τα νερά του βρίσκονται στην καλύτερή τους στιγμή. Είχε πολλά χρόνια ο ποταμός Νέστος να δεχτεί τέτοια μεγάλη ποσότητα νερού που είναι ικανή να αλλάξει τα σχέδια των μαιάνδρων που δέχονται την δύναμη των υδάτων του.

17

Η διανυκτέρευσή μας έγινε στο ορεινό χωριό Λειβαδίτης, σήμα κατατεθέν του μεγαλύτερου καταρράκτη των Βαλκανίων και κατώφλι του Παρθένου δάσους σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως μνημείο της φύσης.

18

Οι απογευματινές χρυσαφένιες ακτίνες του ήλιου μαγνήτισαν τα μάτια μας καθώς ανεβαίναμε από το χωριό Καρυόφυτο προς τα ουράνια αγναντεύοντας τις κορυφές του όρους Σάος στη Σαμοθράκη και του Άθωνα στο Άγιο όρος, που σηματοδοτούν τα όρια του ορίζοντα.

19

Μια ζεστή φασολάδα στην ταβέρνα του Καππαδόκα στο Λειβαδίτη ανέλαβε να σβήσει την πείνα μας και να μας ζεστάνει καθώς η θερμοκρασία έξω κατεβαίνει τρέχοντας προς τα κάτω με ρυθμούς ρεκόρ. Ένας ξυλολέβητας που τοποθετήθηκε πρόσφατα στο καταφύγιο του χωριού προσθέτει ευφορία στην παρέα μας η οποία πλέον χαλαρά κάθεται γύρο από αυτόν απολαμβάνοντας την καυτή θαλπωρή που αναδύει η καύση των ξύλων του.

20

«Αντικρίζοντας τον καταρράκτη» θα βάζαμε για τίτλο της τέταρτης μέρας της απόδρασής μας καθώς μετά την καταιγίδα έρχεται η γαλήνη. Μια τέτοια γαλήνη συνόδευε τα βήματά μας το χειμωνιάτικο πρωινό προς τον καταρράκτη του Τραχωνίου ή Λειβαδίτη που βρίσκεται στα 1200μ. ψηλά!

21

Το θέαμα μοναδικό καθώς όλο το μεγαλείο των αφρισμένων νερών του έστεκε παγωμένο με τους -17 βαθμούς να διατηρούν την ομορφιά του μοναδική και μόνον για όσους τολμούν να τον επισκεφθούν την περίοδο αυτή. Εικόνες απείρου κάλους και ξεχωριστών εμπειριών γέμισαν την παρέα των τεσσάρων μας καθώς διασχίζαμε την απόσταση των 10 χιλιομέτρων περπατώντας και απολαμβάνοντας την λιακάδα που ζέσταινε ευχάριστα την ψυχή μας που απογειώθηκε σε τόπο μαγικό.

22

Το κλείσιμο της αποστολής μας πέρασε από το χωριό Γερακοφωλειά, με το ομώνυμο παραδοσιακό ταβερνείο έξω από την πόλη της Ξάνθης όπου συναντήσαμε έναν φίλο που αποτελεί κεφάλαιο για τον Λειβαδίτη και την Ροδόπη. Τον ορειβάτη – δασολόγο Βασίλη Γεωργιάδη. Στην ιστοσελίδα www.leivaditis.gr μπορείτε να πληροφορηθείτε για τα μυστικά της Ροδόπης και της γύρο περιοχής που με ιδιαίτερη επιμέλεια συνέλεξε ο Βασίλης και η Ιωάννα Πορφυλίδου για όλους εμάς που ακόμη αναζητούμε απρόσιτα σημεία της χώρας μας.

23

Με την υπόσχεση να επανέλθουμε με την τετρακίνητη έκδοση του X-Trail πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το κοκκινωπό φως του δειλινού να φωτίζει το οδόστρωμα που με άνεση και οικονομία κατάπινε το αυτοκίνητό μας το οποίο κατάφερε να «βγάλει τα κάστανα από την φωτιά» κάτω από συνθήκες αντίξοες…

Περισσότερες φωτογραφίες: