full screen background image
Search
Παρασκευή 15 Οκτώβριος 2021
  • :
  • :

Στις ακτές του παραδείσου με ένα Jeep Renegade 2.0 Trailhawk…

…γιατί σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!

«Δημήτρη εσύ το Σαββατοκύριακο θα έχεις ένα Jeep Renegade 2.0 Trailhawk για δοκιμή, αλλά σε παρακαλώ κάνε ρε συ και μια μικρή απόδραση…»

Ήταν τα λόγια του εκδότη μας, όταν μου παρέδωσε τα κλειδιά και εκείνη τη στιγμή αναλογίζεσαι το τι γίνεται στη ζωή, αφού όταν ένα πρωί σου εμπιστεύεται το περιοδικό ένα τέτοιο όχημα για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, τότε ξαναποκτάς την εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους. Ίσως όχι σε όλους, αλλά ειδικά σε εκείνους τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν χρόνια τώρα με την εμπιστοσύνη τους και σου το δείχνουν!

P1050257

Φορτώνουμε λοιπόν καρέκλες, τραπεζάκι, ψυγειάκι, καφέδες, τους έρωτες και τις αγάπες μας μέσα στον σχετικά άνετο -για την κατηγορία- χώρο αποσκευών του Renegade και γυρίζουμε το κλειδί στη μίζα. O χαρακτηριστικός ήχος του ντίζελ σπάει την πρωινή σιωπή.

P1050270

Πρωί και κατηφορίζουμε το δρόμο για την κατεστραμμένη εδώ και καιρό λίμνη του Αγίου Βασιλείου. Οδηγούμε πάνω από τα σύννεφα προσπαθώντας να εξοικειωθούμε με το υπέροχο αυτόματο κιβώτιο του αυτοκινήτου. Στην κίνηση το αυτοκίνητο αποδεικνύεται ήσυχο και πολιτισμένο, ενώ εμείς στρίβουμε στην παλιά εθνική οδό νότια των λιμνών και ακολουθούμε παραλίμνια πορεία μέσα σε ένα μουντό πρωινό ως τα μακεδονικά Τέμπη ή αλλιώς τη Ρεντίνα.

P1050348

Ο ήλιος απεγνωσμένα προσπαθεί να καθαρίσει το τοπίο χαμηλά στα βουνά. Μάταια.

Δοκιμή υπέρβασης των τουρκικών φορτηγών που ακολουθούν την ίδια πορεία για να μην πληρώσουν τα θανατηφόρα διόδια της νέας εθνικής οδού.

Η ροπή και η επιτάχυνση αποδεικνύονται εξαιρετικές. Ναι (!) μας αρέσει αυτό το αυτοκίνητο.

P1050320

Στρίβουμε για Σταυρό – Ολυμπιάδα. Τα χωριά ακόμα δείχνουν να κοιμούνται. Άλλωστε οικονομικά, θα κοιμούνται μέχρι να ξανά αρχίσει η τουριστική περίοδος τον επόμενο χρόνο.

Ο δρόμος δίπλα στην θάλασσα, υγρός, μισοκατεστραμένος από την οργή των χειμωνιάτικων κυμάτων, στέκει κρεμασμένος στο κενό.

P1050263

Στρατώνι. Μπαίνουμε μέσα στο χωριό και κατεβαίνουμε ως την παραλία. Οι λίγοι κάτοικοι στην περιοχή μας κοιτούν υποψιασμένοι και περίεργοι με τα αυτοκόλλητα του περιοδικού στις πόρτες. Δοκιμή; Ρωτούν. Μαθαίνουν. Χαμογελούν και μας ξεπροβοδίζουν. Ο δείκτης καυσίμου μας κάνει αισιόδοξους…

P1050266

Ιερισσός και Νέα Ρόδα. Ονόματα ωραία και ταυτόχρονα μυθικά για τους Θεσσαλονικείς, και τέλος η Ουρανούπολη, το έχετε ποτέ σκεφτεί;

Ο ήλιος μας κάνει τη χάρη και μας ζεσταίνει στην παραλία των Ρόδων που βγάζουμε το φαγητό του οδοιπόρου.

P1050292

Ουρανούπολη και μας υποδέχεται ο άνεμος και ο περίφημος πύργος της με τα θεμέλιά του μέσα στα κύματα που τσακίζουν τις μικρές ιχθυόσκαλες και τα παραπέτα των καλοκαιρινών καταστημάτων που παραμένουν ερμητικά κλειστά.P1050332

Ο άνεμος ωρύεται πια και βρίσκουμε καταφύγιο στο μικρό καφέ στην είσοδο του Άθω. Μοναχοί, τρελοί ανατολικοί τουρίστες, περιστασιακοί σαν κι εμένα, και η βαριεστημένη κοπελιά στο μπαρ. Καφές, τσιγάρο και ο φοίνικας στην αυλή να αγγίζει σχεδόν την οροφή του μαγαζιού. Απέναντι το Αιγαίο ταράζεται από το βόρειο άνεμο, τον Βαρδάρη.

P1050264

Σουρούπωσε και η επιστροφή γίνεται με τον καλό κλιματισμό στους 20 βαθμούς. Εξωτερική θερμοκρασία 12 βαθμοί και κάπου εδώ αρχίζουμε να σχηματίζουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας για το νέο μικρό Jeep.

Πρώτο πράγμα που σε προβληματίζει είναι η απουσία εφεδρικού τροχού, έστω και ανάγκης.

Η απόκριση στο γκάζι δε θα σας απογοητεύσει ποτέ. Ακόμα και στα δύσκολα. Σε λογικές ταχύτητες είναι οικονομικότατο, αλλά με το cruise control, εξωφρενικά οικονομικό. Με παράλογες ταχύτητες «καίει».

Στις λίμνες και τα χώματα αποτελεσματικότατο, ακόμα και στη λάσπη.

Προσπέραση σε ανηφόρα (επιστρέφοντας από Αγ. Βασίλειο προς Χορτιάτη) απλώς ασύλληπτη, με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε να καταλάβουμε το πότε επιστρέψαμε και το ξεφορτώνουμε, ώστε να ακολουθήσει και το καθιερωμένο πλύσιμο.

P1050271

Απολαυστικό και το όχημα και το ταξίδι. Μετά από 420 χιλιόμετρα έχουμε πετρέλαιο ακόμα και για «να την βγάλουμε» δυο – τρεις μέρες, ίσως και περισσότερο.

Ο ήλιος πέφτει πίσω από τον Όλυμπο απέναντι. Οι λαμαρίνες καλογυαλισμένες ξεκουράζουν την όποια ψυχή τους δώσαμε στο μικρό πάρκινγκ με την ακινησία του άψυχου μα εύψυχου στα μάτια όλων μας που τις αγαπάμε και τις φροντίζουμε αλλά και που προσπαθούμε να σας δώσουμε το πνεύμα του ταξιδιού και της μηχανής με τα φτωχά μας λόγια.

Καλά ταξίδια Καρντάσια… έστω και μικρά!