full screen background image
Search
Τρίτη 4 Αύγουστος 2020
  • :
  • :

Στο Μαγικό Βουνό με Dacia Duster 1.5 dCi 4×4…

Η άλλη Ελλάδα τον Χειμώνα είναι το κάτι άλλο!

Μπορεί να είναι μοναδικά τα χρώματα της Λίμνης Κερκίνης τον Χειμώνα, αλλά επίσης μαγευτικά είναι και τα τοπία που φιλοξενούνται μέσα στην καρδιά του Όρους Μπέλλες ή Κερκίνη.

1

Με τη βοήθεια του τετρακίνητου Dacia Duster πήρα και πάλι τα βουνά, αναζητώντας τη χαμένη μαγεία της απλής και ήρεμης ζωής των επαρχιακών δρόμων, που τις τελευταίες μέρες είναι το κάτι άλλο!

Με την ελευθερία κινήσεων που διέπει το σκληροτράχηλο Dacia Duster, διέσχισα τα περίφημα μονοπάτια των ξυλοκόπων στα Κρούσια του Νομού Κιλκίς, περνώντας μέσα από παραπόταμους, λασπωμένα τερέν και κακοτράχαλους χωματόδρομους που υποδέχθηκαν τον Χειμώνα.

2

Από εδώ βάσει των διηγήσεων του ιστορικού Ηρόδοτου, είχε περάσει και ο Ξέρξης με τις καμήλες του, οι οποίες δέχθηκαν επίθεση από Λεοπαρδάλεις και Λιοντάρια που ζούσαν την εποχή εκείνη στην περιοχή των Κρουσίων.

Το τέλος της διαδρομής αυτής οδηγεί στο χωριό Λιθότοπο, όπου βρίσκεται και το ομώνυμο φράγμα της λίμνης Κερκίνης η οποία απέχει μόλις 85 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιοτόπους της χώρας μας. Επίσης, η περιοχή εξακολουθεί να είναι ακόμη ένας άγνωστος προορισμός για να εξερευνήσει κανείς με ένα όχημα εκτός δρόμου, που στην κυριολεξία πηγαίνει παντού!

3

Στην διάρκεια της διαδρομής μας η οποία ξεκινούσε από τον Λιθότοπο και ακολουθούσε την παράκτια οδό προς το δυτικό ανάχωμα της λίμνης, ήταν εμφανής ο πλούτος της περιοχής που δεν είναι άλλως από τα υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν ανέμελα πλάι στο νερό της λίμνης.

Δάση από βελανιδιές, οξιές, πεύκα και καστανιές συμπληρώνουν το όλο σκηνικό της εικόνας που αντικρίζει ο επισκέπτης οδηγώντας στην καρδιά του υδροβιοτόπου.

4

Ξεθάρρεψα οδηγώντας το δυνατό και συνάμα ευρύχωρο Dacia Duster, που στο εσωτερικό του απολάμβανα την γοητεία της εκτός δρόμου οδήγησης, με μια άπλετη άνεση. Άναψα φλας και άλλαξα πορεία, κατευθυνόμενος στο αμμώδες έδαφος πλάι στο νερό, χωρίς ακόμη να περιστρέψω τον επιλογέα τετρακίνησης στην ένδειξη “auto” ο οποίος σε συνδυασμό με το χαμηλόροπο μοτέρ των 1.5 λίτρων στην κυριολεξία κάνει «παπάδες»!

Ωραίο το βουνό Μπέλλες! Σκληροτράχηλο μεν, άγνωστο δε σε πολλούς από εμάς. Θα μπορούσε να είχε αναδειχθεί ως ένα μνημείο της φύσης και να αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές δραστηριότητες που αξίζουν να γίνονται στην περιοχή. Και εκτός των άλλων, από εκεί ψηλά τα πάντα είναι μαγικά!

Πως να πάτε;

Η διαδρομή που ακολούθησα μπορεί να πραγματοποιηθεί αυστηρά και μόνον με όχημα 4×4. Ξεκίνησα από το Κέντρο του Κιλκίς για Ποντοκερασιά, Κρούσια και από εκεί μέσω του χωματόδρομου για το χωριό Λιθότοπος (Φράγμα Κερκίνης). Από Λιθότοπο πήγα προς το χωριό Κερκίνη και από εκεί προς τα Άνω Πορόια, που και στην μέση της οδού για το χωριό βρήκα την σήμανση του Ε4 όπου και ακολούθησα μέχρι το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι. Από εκεί η περιπέτεια συνεχίζεται μέσα από δαιδαλώδη περάσματα που οδηγούν προς το Οχυρό Ιστίμπεη και το Νέο Πετρίτσι. Για τον Προμαχώνα το δυτικό πέρασμα πρέπει να το περάσετε σε εποχή που δεν σημειώνονται βροχοπτώσεις…

Που να μείνετε;

Στον Λιθότοπο, την Κερκίνη, τα Άνω Πορόια, το Ακριτοχώρι και το Άγκιστρο, υπάρχουνε καταλύματα για όλα τα βαλάντια και όλα τα γούστα. Ως επί το πλείστον ένα ζευγάρι χρειάζεται από 55 έως 65€ για μια διαμονή μαζί με το πρωινό τους, σε κάποιον ξενώνα της αρεσκείας τους. Στις σελίδες του infoserres.gr και kerkini.gr θα βρείτε τις όποιες πληροφορίες χρειαστείτε για τα καταλύματα.

Που να φάτε;

Στον Λιθότοπο ψάρια από την λίμνη, όπως και κρεατικά από ζωντανά της γύρο περιοχής. Στην Κερκίνη με ποικίλες γεύσεις γκουρμέτ, με πιάτα γεμάτα έτοιμα να σβήσουν κάθε κενό του στομάχου.

Στα Άνω Πορρόια (μέσα στο Πλατανόδασος) για αγριογούρουνο και πέστροφες. Στο Ακριτοχώρι και την Βυρώνεια στον πρόσφατα ανακαινισμένο Μεθωριακό Σταθμό που σερβίρει γεύσεις μοναδικές σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλικό. Στο Άγκιστρο, στο Ξύλινο χωριό θα βρείτε ότι τραβά η όρεξή σας, απολαμβάνοντας την μεγάλη θέα της οροσειράς της Ρίλα.