Όσοι παραδοσιακοί λάτρεις της Chevrolet Corvette σοκαρίστηκαν όταν το αυτοκίνητο απέκτησε κεντρικά τοποθετημένο κινητήρα στη σημερινή γενιά C8, καλό θα ήταν να κοιτάξουν αλλού τώρα…
Αυτό το ανώνυμο πρωτότυπο αυτοκίνητο σχεδιάστηκε για να υποδείξει προς τα πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί το μέλλον της Corvette, και είναι πολύ πιο ριζοσπαστικό από τη μετακίνηση του κινητήρα πίσω από τον οδηγό…
Καταρχάς, δεν σχεδιάστηκε στο Ντιτρόιτ, αλλά στο Royal Leamington Spa, στην παραδοσιακή καρδιά της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Προέρχεται από το νέο στούντιο προχωρημένου σχεδιασμού της General Motors εκεί, υπό την ηγεσία του Julian Thomson, του κύριου σχεδιαστή της αρχικής Lotus Elise και του πρωτοτύπου που εξελίχθηκε στο Range Rover Evoque, μεταξύ πολλών άλλων.
Ο Thomson και η ομάδα του επανεφεύραν τη Corvette ως ένα χαμηλό hypercar με κατασκευή εμπνευσμένη από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και την αεροναυπηγική και, ναι, με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.
Το πρωτότυπο διαθέτει ενεργούς αεραγωγούς και ανεμιστήρες για τον έλεγχο της ροής του αέρα και για την «πρόσφυση» του αμαξώματος στο δρόμο, ενώ στη λειτουργία πίστας ξεδιπλώνονται πτερύγια κατά μήκος της ράχης του αυτοκινήτου για επιπλέον κάθετη δύναμη. Η ανάρτηση είναι τύπου pushrod, παρόμοια με αυτή της F1, και μεγάλο μέρος της μπαταρίας ενσωματώνεται στη δομή του σασί.
Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πολύ για να εντοπίσετε στοιχεία κληρονομιάς της Corvette, όπως εξηγεί ο Thomson: «Ένα από τα πιο ασυνήθιστα και σημαντικά χαρακτηριστικά του σχεδίου του πρωτοτύπου μας είναι ένα στοιχείο γνωστό ως Apex Vision. Μια αναφορά στην έμφαση της Corvette στη μεσαία γραμμή και εμπνευσμένο από τη θρυλική ‘split window‘ Corvette Sting Ray του 1963, αυτό το χαρακτηριστικό τονίζει μια κάθετη κεντρική ράχη που λειτουργεί και ως δομικό στοιχείο, προσφέροντας παράλληλα πανοραμική θέα του δρόμου και του περιβάλλοντος».
Στο εσωτερικό -όπως είναι σύνηθες στα πρωτότυπα- κυριαρχεί ο μινιμαλισμός, με μια οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας ενσωματωμένη σε αυτήν την κεντρική ράχη. Η καμπίνα προσφέρεται μέσω ηλεκτρικών “butterfly” θυρών, που επιτρέπουν στους επιβάτες να «κατεβαίνουν» σε ένα όχημα που έχει ύψος μόλις 1033 χλστ.
Λοιπόν, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αυτό το όχημα στην παραγωγή σε μερικά χρόνια ως τη C9 Corvette; Όχι βέβαια! Αλλά αφήνει να φανεί ένα πρώτο στίγμα για το στιλ της επόμενης γενιάς, και δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα πάρουμε μια γεύση φέτος. Πολλά ακόμη στούντιο της GM σε Ντιτρόιτ, Λος Άντζελες, Σαγκάη και Σεούλ θα παρουσιάσουν τις δικές τους εκδοχές της Corvette του μέλλοντος μέσα στο 2025. Αν κρίνουμε από αυτό εδώ, όλα είναι πιθανά…
Περισσότερες φωτογραφίες: