FeaturesFormula 1In Pen & InkManuscriptsMotorsport

F1 2025: Οι ομάδες, η ιστορία τους και όλες οι τελευταίες πληροφορίες πριν την εκκίνηση της νέας σεζόν…

Μπήκαμε σε εβδομάδα F1 και ένα ακόμη Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Η αρχή θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από την Αυστραλία με το συνολικό πρόγραμμα της σεζόν να έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Μάρτιος: Australia (16/3), China (23/3)
  • Απρίλιος: Japan (6/4), Bahrain (13/4), Saudi Arabia (20/4)
  • Μάιος: Miami (4/5), Emilia – Romagna (18/5), Monaco (25/5)
  • Ιούνιος: Spain (1/6), Canada (15/6), Austria (29/6)
  • Ιούλιος: Britain (6/7), Belgium (27/7)
  • Αύγουστος: Hungary (3/8), Netherlands (31/8)
  • Σεπτέμβριος: Italy (7/9), Azerbaijan (21/9)
  • Οκτώβριος: Singapore (5/10), U.S.A. (19/10), Mexico City (26/10)
  • Νοέμβριος: Sao Paulo (9/11), Las Vegas (22/11), Qatar (30/11)
  • Δεκέμβριος: Abu Dhabi (7/12)

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν είναι 10. Υπάρχουν ομάδες που δημιουργήθηκαν και παρέμειναν αυτόνομες μέχρι και σήμερα και άλλες που προήλθαν από εξαγορά άλλων.

Αλλά ας δούμε την ιστορία τους αναλυτικά…

Ferrari

Η παλαιότερη ομάδα του grid είναι η Ferrari. Η Scuderia Ferrari είναι η πιο διάσημη ομάδα της Formula 1 και -επίσης- η παλαιότερη που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα, έχοντας συμμετάσχει σε κάθε σεζόν της F1 από το 1950, που δημιουργήθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα!

Δημιουργήθηκε από τον Enzo Ferrari, πρώην οδηγό αγώνων της Alfa Romeo και ιδρυτή-ιδιοκτήτη της Ferrari. Το άλογο στο σήμα, εμφανίστηκε το 1932. Όταν ο Enzo κέρδισε τον πρώτο του αγώνα, (Circuit of Sivocci στην Ραβέννα το 1923 με Alfa Romeo) έλαβε από την Κοντέσα Baracca το προσωπικό έμβλημα του αεροπλάνου του γιου της Francesco, που πέθανε εν ώρα δράσης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα μαύρο άλογο όρθιο στα πίσω πόδια, ενώ ο Enzo θα προσθέσει ένα κίτρινο φόντο, που είναι το χρώμα της πόλης της Μόντενα, έδρα της Ferrari.

Στις 2 Μαΐου 1947, στην Piacenza, ο Franco Cortese, οδήγησε την πρώτη Ferrari, την 125. Ενώ ήταν στην πρώτη θέση του αγώνα, μια βλάβη στα καύσιμα τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τρεις γύρους πριν το τέλος, με τον Enzo να δηλώνει: «Μια πολλά υποσχόμενη αποτυχία».

Έτσι, η πρώτη επίσημη εμφάνιση σε αγώνα του Πρωταθλήματος ήταν ο αγώνας του Μονακό το 1950, με τον Alberto Ascari (2η θέση), ενώ η πρώτη νίκη για μονοθέσιο της Ferrari ήρθε στις 14 Ιουλίου 1951, στην πίστα του Silverstone, στην Αγγλία, με τον Jose Froilan Gonzalez.

Τον πρώτο Παγκόσμιο Τίτλο Οδηγών στην Ferrari έδωσε ο Alberto Ascari, το 1952. Το ίδιο συνέβη και την επόμενη χρονιά το 1953, με τον Ascari να κερδίζει άλλον έναν Παγκόσμιο Τίτλο, ενώ τo 1956 ήταν μια χρονιά δύσκολη με ανάμεικτα συναισθήματα, αφού ο Juan Manuel Fangio, φέρνει ακόμη ένα Πρωτάθλημα οδηγών στην Ferrari, αλλά ο “Commendatore” χάνει τον υιό του Dino, ή Alberto όπως ήταν το όνομα του από σκλήρυνση κατά πλάκας.

To 1961 η Ferrari κερδίζει το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών. Με το Tipo 156 Supersqualo και οδηγούς τους Phil Hill και Wolfgang von Trips. Και κάνει το πρώτο της double αφού το Πρωτάθλημα οδηγών το κερδίζει ο Phil Hill.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Wolfgang von Trips, κόμης του κράτους της Πρωσίας, έχει συμμετάσχει σε αγώνα και στην Ελλάδα!

Στην Ανάβαση Πάρνηθας το 1957 με Porsche 550 Spyder, την οποία κέρδισε κιόλας με χρόνο 4’.09’’.6!

Αλλά και το 1958 στην «μεγάλη» Πάρνηθα των 10 χιλιομέτρων, που κέρδισε ξανά με χρόνο 6’.30’’.1 επίσης με Porsche!

To 1989, ο Alain Prost, στο γαλλικό GP δίνει στην Ferrari την 100η της νίκη. To 1993 αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής ο Jean Todt και το 1996 έρχεται στην ομάδα ο μετέπειτα πολυπρωταθλητής Michael Schumacher!

Και αρχίζει μια περίοδος γεμάτη νίκες και Πρωταθλήματα, μέχρι την σεζόν του 2005, που κέρδισαν μόνο ένα αγώνα αυτόν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Michael Shumacher.

Το 2007 ο Kimi Raikkonen κερδίζει το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οδηγών για την Ferrari και το 2008 η Ferrari παίρνει το τελευταίο της Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με τους Kimi Raikkonen και Felippe Massa, το 8ο σε διάρκεια 10 ετών (1999 – 2008)!

Ο πρώτος τεχνικός διευθυντής ήταν ο Federico Giberti το 1950. Έδρα της ομάδας είναι το Maranello στην Μόντενα της Ιταλίας και τα στατιστικά της ομάδας είναι: 1098 εκκινήσεις, 248 νίκες, 259 pole positions, 263 ταχύτερους γύρους, 829 βάθρα και 87 φορές έχει πετύχει το 1 – 2, με αποτέλεσμα να έχει 16 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 15 Πρωταθλήματα οδηγών.

 

2025…

Οδηγοί θα είναι οι Charles Leclerc και Lewis Hamilton, ενώ οδηγοί δοκιμών οι Zhou Guanyu και Antonio Giovinazzi και τεχνικός διευθυντής ο Frederic Vasseur, με τον κινητήρα φυσικά να είναι της Ferrari!

McLaren

H δεύτερη παλαιότερη ομάδα στην Formula 1 είναι η McLaren. O Νέο Ζηλανδός Bruce McLaren ίδρυσε το 1963 την Bruce McLaren Motor Racing Ltd. O ίδιος είχε μπει στον χώρο της Formula 1 πιο νωρίς, από το 1959, όταν κέρδισε τον αγώνα στην Αμερική στην πίστα του Sebring, με Cooper Climax και έγινε ο νεότερος νικητής GP, στα 22 του χρόνια!

Πρώτη συμμετοχή της McLaren ήταν ο αγώνας του Μονακό το 1966. Με κινητήρα Ford και οδηγό τον Bruce McLaren. Δυστυχώς εγκατέλειψε στον 9ο γύρο από διαρροή λαδιού και έτσι η πρώτη νίκη ήρθε στον αγώνα του Βελγίου το 1968, με τον Bruce McLaren πάλι οδηγό και κινητήρα Ford Cosworth.

Το 1974 κερδίζει το πρώτο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών με τους Emerson Fittipaldi και James Hunt, ενώ την ίδια χρονιά έρχεται και το πρώτο Πρωτάθλημα Οδηγών με τον Emerson Fittipaldi.

Και είναι η χρονιά που αρχίζει η μεγάλης διάρκειας συνεργασία με την μάρκα τσιγάρων Marlboro…

To 1981 η McLaren συγχωνεύθηκε με το Project Four Racing του Ron Dennis που ανέλαβε ως επικεφαλής της ομάδας. Αυτό ξεκίνησε την πιο επιτυχημένη εποχή της McLaren με κινητήρες Porsche και Honda.

O Niki Lauda, ​​ο Alain Prost και ο Ayrton Senna κέρδισαν επτά Πρωταθλήματα οδηγών μεταξύ τους και η ομάδα πήρε έξι Πρωταθλήματα Κατασκευαστών!

Ήταν δε σε τόσο κυρίαρχη θέση που το 1988 κέρδισαν όλους τους αγώνες, εκτός από έναν! Είχαν, εν κατακλείδι, 15 νίκες σε 16 αγώνες (οκτώ ο Ayrton Senna και επτά ο Alain Prost) με 10 τερματισμούς στο 1 – 2!

Έχασαν μόνο τον αγώνα στην Ιταλία στην Monza, που κέρδισε ο Gerhard Berger με Ferrari.

Μετά ήρθαν οι κινητήρες της Mercedes-Benz και η χορηγία της West και ο σχεδιαστής Adrian Newey (από την Williams), ενώ τα Πρωταθλήματα ήρθαν το 1998 και 1999 με τον Mika Hakkinen.

Υπήρξαν όμως χρονιές με αρνητικό πρόσημο για την ομάδα της McLaren

Το 2007 είναι αναμφίβολα η πιο «χαοτική» σεζόν στην ιστορία της ομάδας, με την εμπλοκή της σε μια υπόθεση κατασκοπίας, την υπόθεση Coughlan-Stepney, όπου ο Mike Coughlan (επικεφαλής σχεδιαστής της ομάδας) κατηγορείται για κλοπή μυστικών εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν στο σχεδιασμό της MP4/22.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2007, η McLaren κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε ποινή από τη FIA, χάνοντας όλους τους βαθμούς της ενώ προηγείτο στη βαθμολογία των Κατασκευαστών.

Και τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, όταν ο Lewis Hamilton, έχασε τον τίτλο των οδηγών στον τελευταίο αγώνα από τον Kimi Raikkonen και τη Ferrari…

Το ίδιο άσχημη χρονιά όμως ήταν και το 2009, που χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση του Ron Dennis από την διοίκηση της ομάδας με τον Martin Whitmarsh να τον αντικαθιστά, μετά το σκάνδαλο της ψευδομαρτυρίας, ανάμεσα στον Lewis Hamilton και τον Jarno Trulli στον αγώνα της Αυστραλίας.

Αλλά και το μονοθέσιο του 2009 (η MP4/24) δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστικό με αποτέλεσμα μετά από εννιά αγώνες η ομάδα να έχει μόνο 14 βαθμούς στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Και το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν όταν στο τέλος του 2009, η Mercedes αποφάσισε να αγοράσει την ομάδα της Brawn και να σταματήσει να τροφοδοτεί με κινητήρες την McLaren. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ο Lewis Hamilton να είναι αυτός που έφερε στην ομάδα το τελευταίο Πρωτάθλημα οδηγών το 2008.

Όσο αφορά στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το πήρε την περσινή χρονιά (2024) με τους Lando Norris και Oscar Piastri.

Επιπλέον των παραπάνω, η McLaren είναι ένας από τους τρεις κατασκευαστές -και η μοναδική ομάδα- που ολοκλήρωσε το Triple Crown of Motorsport, με νίκη στο Indianapolis 500, στις 24 Hours of Le Man και στο Μονακό GP, ενώ είναι περισσότερο γνωστή ως κατασκευαστής σασί για την Formula 1.

Είναι η δεύτερη πιο παλιά ενεργή και δεύτερη πιο πετυχημένη ομάδα της Formula 1 μετά την Ferrari. Ο πρώτος τεχνικός διευθυντής ήταν ο Bruce McLaren το 1966 και η έδρα της ομάδας είναι στο Woking Surrey στην Αγγλία, με τα στατιστικά της στοιχεία να είναι: 970 εκκινήσεις, 164 pole positions, 172 ταχύτερους γύρους, 524 βάθρα και 49 φορές έκανε το 1 – 2, έχοντας εννιά Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 12 Πρωταθλήματα οδηγών!

2025…

Οδηγοί θα είναι οι ίδιοι με πέρσι, δηλαδή οι Lando Norris και Oscar Piastri, ενώ οδηγός δοκιμών ο Pato O’ Ward και τεχνικός διευθυντής ο Andrea Stella, με τον κινητήρα των μονοθεσίων να είναι της Mercedes.

Mercedes

H ιστορία της Mecedes στους αγώνες Grand Prix ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από την δημιουργία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1…

Πιο συγκεκριμένα, τo Automobile Club of France ACF, διοργάνωσε στις 26 – 27 Ιουνίου 1906 έναν αγώνα που τον ονόμασε γαλλικό Grand Prix. O αγώνας έγινε σε κλειστούς δημόσιους δρόμους, λίγο έξω από την πόλη του Les Mans. Ήταν μια κυκλική επαρχιακή διαδρομή μήκους 103.18 χιλιομέτρων, που κάθε αγωνιζόμενος έπρεπε να κάνει έξι φορές κάθε μέρα. Στον αγώνα αυτό συμμετείχαν και τρία αυτοκίνητα της Mercedes, ενώ -για την ιστορία- να αναφέρουμε ότι τον αγώνα τον κέρδισε ο Ferenc Szisz με Renault.

Τα Mercedes με οδηγούς τους Camille Jenatzy και ‘’Mariaux’’ τερμάτισαν στην 10η και 11η θέση αντίστοιχα, ενώ το τρίτο με τον Vincenzo Florio εγκατέλειψε.

Την δεκαετία του 1930 ήταν μια περίοδος με καλά αποτελέσματα…

Είναι τα χρόνια που ο Αδόλφος Χίτλερ θέλει μια Γερμανία δυνατή και ανώτερη. Έτσι χρηματοδοτεί τις δυο αυτοκινητοβιομηχανίες της εποχής, τις Mercedes και Auto Union, με τεράστια ποσά (450.000 μάρκα) για να συμμετέχουν και να κερδίζουν αγώνες. Και έτσι έγινε…

Το 1931 λοιπόν ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα AIACR. Το πρωτάθλημα διεξήχθη από την Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (AIACR), τον πρόδρομο της FIA που είναι η σημερινή παγκόσμιος αρχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Και οι δύο Γερμανοί κατασκευαστές αποδείχθηκαν κυρίαρχοι σε όλους σχεδόν τους αγώνες στους οποίους συμμετείχαν! Τρία Πρωταθλήματα κερδίζει ο Rudolf Caracciola με Mercedes (1935, 1937 και 1938) και ένα ο Bernd Rosemeyer με Auto Union το 1936, πάντοτε με την βοήθεια του Χίτλερ και της τότε κυβέρνησης του.

Το πρωτάθλημα διακόπηκε λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 και δεν ανακηρύχθηκε επίσημα πρωταθλητής την τελευταία σεζόν.

Μετά τον πόλεμο -και πιο συγκεκριμένα το 1954- η Mercedes κάνει την εμφάνιση της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 με τα Silver Arrows, τα ασημένια βέλη όπως έλεγαν τότε τα μονοθέσια της…

Στις 4 Ιουλίου 1954 στο γαλλικό GP η Mercedes με τον Juan Manuel Fangio πετυχαίνει την πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την W 196, ενώ ο Fangio κερδίζει ακόμη τρία GP με αποτέλεσμα να φέρει στην Mercedes το πρώτο Πρωτάθλημα Οδηγών!

Το ίδιο έγινε και την επόμενη χρονιά, το 1955…

Δυστυχώς όμως, παρόλο που είχε κερδίσει δυο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Οδηγών, αποσύρθηκε οριστικά από τους αγώνες λόγω ενός θανατηφόρου ατυχήματος: Στις 11 Ιουνίου του 1955 στις 24 Hours of Le Man λίγο πριν συμπληρωθούν εννιά ώρες, ο Pierre Levegh έφυγε από την πίστα και έπεσε επάνω σε θεατές, χάνοντας την ζωή του και σκοτώνοντας 84 ανθρώπους!

Η επιστροφή της Mercedes στους αγώνες έγινε το 1994, ως προμηθευτής κινητήρων για την ομάδα της Sauber, ενώ τo 1995 προμηθεύει κινητήρες στην ομάδα της McLaren, μια συνεργασία που θα την φέρει την πρώτη νίκη, ως προμηθευτή κινητήρων, με τον David Coulthard στον αγώνα της Αυστραλίας.

Έχει καθιερωθεί πλέον σαν προμηθευτής κινητήρων και το 2009 τροφοδοτεί -εκτός από την McLaren- και την Force India, αλλά και την Brawn GP.

Μάλιστα, η Brawn GP κατάφερε να προσφέρει στη Mercedes αυτό που η McLaren δεν μπόρεσε να κάνει εδώ και μια δεκαετία: Να κερδίσει τόσο τους τίτλους των οδηγών (με τον Jenson Button), όσο και των Κατασκευαστών.

Λίγο πριν το τέλος του 2009 στην Mercedes σκέφτονται για μια ολική και επίσημη επιστροφή στα GP

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Νοεμβρίου 2009 η Daimler AG και η Aabar Investments PJSC αγοράζουν το 75.1 % των μετοχών της Brawn GP. Το όνομα της νέας ομάδας θα είναι Mercedes Grand Prix Petronas, το μονοθέσιο είναι το MGP W01 και κύριος χορηγός ο πετρελαϊκός όμιλος από την Μαλαισία, Petronas.

Οδηγοί οι Nico Rosberg και ο 41χρονος, επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Michael Shumacher, ενώ οδηγός δοκιμών ο Nick Heidfeld.

Στο τέλος του 2010 η ομάδα αγόρασε και τις υπόλοιπες μετοχές που είχε στην κατοχή της η Brawn GP και πήρε 100% τον έλεγχο, ενώ άλλαξε και το όνομα της ομάδας σε Mercedes AMG Petronas Formula One Team.

Η έδρα της ομάδας είναι στο Brackley στην Αγγλία και η ομάδα εξασφάλισε την πρώτη της νίκη -μετά από 57 χρόνια- όταν ο Nico Rosberg τερμάτισε πρώτος στο Grand Prix στην Κίνα το 2012. Αυτό σηματοδότησε επίσης την πρώτη νίκη για Γερμανό οδηγό που οδηγούσε γερμανικό μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1, ενώ το 2014 έγινε ο πρώτος Γερμανός οδηγός που οδηγούσε γερμανικό μονοθέσιο και κέρδισε το Γερμανικό GP (!) από τότε που το πέτυχε ο Roundoff Caracciola, με την Mercedes-Benz το 1939.

Το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα οδηγών το έφερε στην Mercedes ο Lewis Hamilton το 2020, ενώ στους Κατασκευαστές τελευταία φορά αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια το 2021.

H πορεία της ομάδας από τότε που εμφανίστηκε αρχικά είναι η εξής:

  • Mercedes: 1954 – 1955
  • Tyrrell: 1970 – 1998
  • BAR: 1999 – 2005
  • Honda: 2006 – 2008
  • Brawn GP: 2009
  • Mercedes: 2010

Η έδρα της ομάδας είναι στο Brackley για τα σασί και στο Brixworth για τους κινητήρες. Πρώτος τεχνικός διευθυντής ήταν ο Alfred Neubauer το 1954, ενώ τα στατιστικά της ομάδας είναι: 317 εκκινήσεις, 129 νίκες, 141 pole positions, 109 ταχύτεροι γύροι, 298 βάθρα και 60 φορές έκανε το 1 – 2, με αποτέλεσμα να έχει οκτώ Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και μάλιστα συνεχόμενα (2014 – 2021) και εννιά Πρωταθλήματα Οδηγών, ενώ έχει και περισσότερες από 200 νίκες σαν προμηθευτής κινητήρων.

2025…

Οδηγοί θα είναι οι George Russell και Andrea Kimi Antonelli, με τους οδηγούς δοκιμών να είναι οι Valtteri Bottas και Frederic Vesti, ενώ τεχνικός διευθυντής ο Toto Wolff, με κινητήρες φυσικά Mercedes!

Williams

Ιδρυτής της ομάδας είναι ο Frank Williams, μηχανικός και ερασιτέχνης οδηγός, που εγκατέλειψε τους αγώνες για να ασχοληθεί με την κατασκευή μονοθεσίων για αγώνες ταχύτητος

Tην περίοδο 1964 – 1966 έτρεχε σε αγώνες ταχύτητος της κατηγορίας F3, με Brabham και Cooper Ford T72, με το οποίο κατάφερε και πήρε τη μοναδική του νίκη, τον Αύγουστο του 1966 στον αγώνα της Σουηδίας.

Στα τέλη του 1966 όμως αποσύρθηκε από τους αγώνες μετά από ένα ατύχημα που είχε στην Πορτογαλία στην πίστα Via Real, οδηγώντας μια Brabham.

1967 – 1976: Πρώτη προσπάθεια

Και ιδρύει την Frank Williams Racing Cars...

Ασχολείται με πωλήσεις αγωνιστικών μονοθεσίων και κερδίζει τη φήμη του εξαιρετικού επιχειρηματία. Το 1969 αγοράζει ένα μονοθέσιο της Brabham (το ΒΤ26) , με το σκεπτικό να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 με οδηγό τον Piers Courage. Το αποτέλεσμα της χρονιάς είναι δυο δεύτερες θέσεις σε Μονακό και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1970 συνεργάζεται με τον Αργεντίνο επιχειρηματία Alessandro de Tomaso για την κατασκευή ενός νέου μονοθέσιου που θα οδηγεί πάλι ο Piers Courage, ο οποίος απόρριψε πρόταση της Ferrari με team mate τον Jacky Ickx!

Το νέο Cosworth DFV Tomaso 505, όπως ήταν το όνομα του δεν πρόλαβε να δείξει τι μπορούσε να κάνει, γιατί στον αγώνα της Ολλανδίας στο Zandvoort ο Piers Courage έχασε την ζωή του όταν το μονοθέσιο βγήκε από την πίστα και έπιασε φωτιά!

Το 1973 ο Frank Williams παίρνει χορηγία από την Marlboro και από την εταιρία σπορ αυτοκινήτων Iso – Rivolta. Έτσι, κατασκευάζει τα πρώτα αληθινά μονοθέσια Williams Formula 1, αλλά έχει οικονομικές δυσκολίες όσο αφορά στην εξέλιξη τους.

Πρώτος αγώνας της Williams ήταν στην Αργεντινή το 1975 με τους Arturo Merzario και Jacques Laffite, αλλά δυστυχώς και τα δυο μονοθέσια εγκατέλειψαν.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς o Καναδός Walter Wolf, αγοράζει το 60% της Frank Willimas Racing Cars. To νέο όνομα της ομάδας είναι Walter Wolf Racing, αλλά η κατάσταση στην ομάδα δεν αλλάζει και το μονοθέσιο είναι μη ανταγωνιστικό. Έτσι, αναγκάζεται ο Frank Williams να αποχωρήσει και εγκαθίσταται στο Didcot στην Αγγλία, 25 χιλιόμετρα νότια της Οξφόρδης, για να φτιάξει από την αρχή την ομάδα που ήταν το όνειρο του: την Williams Grand Prix Engineering.

Πρώτη του κίνηση να έρθει σε επαφή με έναν νέο τότε μηχανικό και να τον πείσει να γίνει μέλος της ομάδας. Το όνομά του, Patrick Head

1977 – 1988: Δημιουργία του νικητή

Και εδώ ξεκινάει το δεύτερο μέρος της ιστορίας της Williams…

Η ομάδα από εκεί που ήταν στις τελευταίες θέσεις, τώρα άρχισαν να την υπολογίζουν όλοι! O Patrick Head ετοιμάζει την FW 07 με τεχνολογία Ground Effect, κινητήρα Ford Cosworth DFV 3.0 V8 και με τους Alan Jones και Clay Regazzoni για οδηγούς η Williams γίνεται μια πολύ δυνατή ομάδα.

Και οι επιτυχίες αρχίζουν και έρχονται η μια πίσω από την άλλη…

Το 1979 ο Clay Regazzoni φέρνει την πρώτη νίκη στην ομάδα, στο βρετανικό Grand Prix. Την χρονιά ο Alan Jones θα κερδίσει άλλους τέσσερις αγώνες και η ομάδα θα τερματίσει δεύτερη στο Πρωτάθλημα.

To 1980 η Williams κερδίζει τα πρώτα της Παγκόσμια Πρωταθλήματα: των οδηγών με τον Alan Jones, αλλά και των Κατασκευαστών με την βοήθεια και του Carlos Reutemann που είχε έρθει στην ομάδα.

Από το 1983 η ομάδα προμηθεύεται κινητήρες Honda (τον RAA 1.5 V6 Turbo), ενώ το 1985 ο Patrik Head σχεδιάζει το πλαίσιο από ανθακονήματα FW 10!

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, τον Μάρτιο του 1986 ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα έμελλε να αφήσει τον Frank Williams παράλυτο! Την χρονιά εκείνη βέβαια η Williams κέρδισε εννιά αγώνες και το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών…

Στο τέλος του 1987 η Honda σταματάει την συνεργασία της με την Williams, η οποία προμηθεύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα κινητήρες από την Judd (CV 3.5 V8).

Την δεκαετία του 1990 υπήρξε συνεργασία με την Renault και από το 2000 η B.M.W. είναι αυτή που την προμηθεύει με κινητήρες, ενώ τα τελευταία χρόνια (από το 2014 και ύστερα) η Mercedes είναι σταθερά προμηθευτής κινητήρων.

Στο βρετανικό Grand Prix του 1997, ο Jacques Villeneuve σημείωσε την 100η νίκη της ομάδας, καθιστώντας τη Williams μία από τις τέσσερις μόνο ομάδες στη Formula 1 (μαζί με τις Ferrari, McLaren και Mercedes) που είχαν κερδίσει 100 αγώνες, μέχρι τότε. Ενώ ο Jacques Villeneuve είναι και ο οδηγός που της φέρνει το τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών το 1997.

Εκείνη τη χρονιά μάλιστα θα κερδίσει και το τελευταίο της Πρωτάθλημα Κατασκευαστών…

Πρώτος τεχνικός διευθυντής ήταν ο ίδιος ο Frank Williams το 1975. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, για τον Frank Williams, ότι είναι παθιασμένος με τους αγώνες της Formula 1 και έχει οδηγήσει την ομάδα του την Williams Grand Prix Engineering από μια χαμηλού επιπέδου, στην κορυφαία ομάδα, μόλις είκοσι χρόνια αργότερα!

H έδρα της ομάδας είναι στο Grove Oxfordshire στην Αγγλία και τα στατιστικά της στοιχεία είναι τα εξής: 851 εκκινήσεις, 114 νίκες, 128 pole positions, 133 ταχύτεροι γύροι, 313 βάθρα και 33 φορές έγινε το 1 – 2, ενώ έχει εννιά Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και επτά Πρωταθλήματα οδηγών.

2025…

Για το 2025 οδηγοί θα είναι οι Carlos Sainz Junior και Alexander Albon, ενώ τεχνικός διευθυντής ο James Vowles και ο κινητήρας του μονοθεσίου θα προέρχεται από τη Mercedes.

Aston Martin

Η ιστορία της Aston Martin στους αγώνες έχει τις ρίζες της πολύ παλιά…

Όλα ξεκίνησαν το 1913 όταν δύο Άγγλοι αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους μονοθέσιο. Ο Robert Bramford και ο Lionel Martin χρησιμοποίησαν το σασί από μια παλιά Isotta Fraschini για να δημιουργήσουν την πρώτη Aston Martin σε ένα γκαράζ στο Kensington στο Λονδίνο. Οδηγός θα ήταν ο Βρετανός κόμης Louis Zborowski…

Tο βρετανικό μονοθέσιο συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες της σειράς Junior Car Club 200 έχοντας κάποια καλά αποτελέσματα, με βάθρα με τον Richard Morgan στη Boulogne και με τον Zborowski στην Ισπανία δύο φορές, με την νίκη όμως να μην έρχεται…

Οι δυσκολίες άρχισαν στην Aston Martin όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει τον θάνατο του Louis Zborowski, ο οποίος χτύπησε σε ένα δέντρο στη Monza το 1924, χάνοντας την ζωή του. Και εδώ σταματάει η συμμετοχή της εταιρίας στους αγώνες Grand Prix.

Στη συνέχεια, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε σε ξαφνική διακοπή των αγώνων αυτοκινήτου. Μετά τον πόλεμο η Aston Martin συμμετέχει μόνο σε αγώνες ταχύτητος μεγάλης διάρκειας (6, 12, 24 ώρες) με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώ η δεκαετία του 1950 είναι γεμάτη από πολλές καλές θέσεις, πολλά βάθρα και φυσικά την αποκορύφωση, όπου το 1959 ήρθε η νίκη στον αγώνα 24 Hours of Le Mans με το DBR1.

Με οδηγούς τους Roy Salvadori και Carroll Shelby πήρε την πρώτη θέση. Έκανε μάλιστα το 1 – 2 αφού μια δεύτερη Aston Martin DBR1, με τους Maurice Trintignant, Paul Frere και Henry Taylor τερμάτισε στην δεύτερη θέση.

Εκείνη, δε, την χρονιά η Aston Martin με έδρα το Newport Pangnell και τεχνικό διευθυντή τον David Brawn αποφασίζει να επιστρέψει στην Formula 1. Έτσι, κατασκευάζεται το μονοθέσιο με κωδικό DBR4, με το οποίο συμμετείχε η ομάδα σε αγώνες της International Trophy Formula 2, με οδηγό τον Roy Salvadori. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά και έτσι η προσπάθεια τελείωσε εκεί

Συμμετείχε όμως και στον πρώτο της αγώνα στην Formula 1 το 1959…

Στην Ολλανδία, λοιπόν, με οδηγούς τους νικητές του Le Mans, αλλά δυστυχώς και τα δυο μονοθέσια εγκατέλειψαν από μηχανικό πρόβλημα, ενώ συνέχισαν να έχουν κακή απόδοση και κατά τη διάρκεια της επόμενης σεζόν 1960 (με το DRB5), αποτυγχάνοντας για άλλη μια φορά να είναι ανταγωνιστικοί και να κερδίσουν βαθμούς.

Ως αποτέλεσμα, η Aston Martin αποφάσισε να εγκαταλείψει την Formula 1 οριστικά μετά τον αγώνα στην Αγγλία το 1960.

Το 2020 ο Lawrence Stroll ιδιοκτήτης της Racing Point, αγοράζει το 16.7% μερίδιο της Aston Martin και δημιουργείτε η Aston Martin F1 Team, με την Aston Martin AMR21 να είναι το πρώτο μονοθέσιο Formula 1 με το σήμα της Aston Martin μετά από 61 χρόνια απουσίας!

Ξεκίνησε το 2021 με κινητήρες Mercedes και οδηγούς τον τέσσερις φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Sebastian Vettel και το υιό του ιδιοκτήτη, Lance Stroll, ενώ οδηγός δοκιμών ήταν ο Nico Hulkenberg.

Ο Sebastian Vettel κέρδισε το πρώτο βάθρο της Aston Martin, τερματίζοντας δεύτερος στο Grand Prix του Αζερμπαϊτζάν, ενώ αποσύρθηκε μετά το τέλος του 2022.

Και έκτοτε, ο Fernando Alonso (δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής), είναι ο αντικαταστάτης του, ενώ ο Stoffel Vandoorne εντάχθηκε στην ομάδα ως ο νέος οδηγός δοκιμών, έναν ρόλο που μοιράζεται με τον Felipe Drugovich.

Το εργοστάσιο της Aston Martin είναι στο Silverstone, ακριβώς απέναντι από την ομώνυμη πίστα που διεξάγεται ο αγώνας της Formula 1. Αποτελείτε από τρία κτίρια, όπου βρίσκεται και η νέα αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας.

Από το 2026 η Aston Martin θα έχει πλήρη υποστήριξη από την Honda και την προμήθεια κινητήρων της Honda Racing Corporation. Με τα τελευταία νέα να λένε ότι ο πολύ πετυχημένος αεροδυναμιστής Andrian Newey που αποχώρησε από την Red Bull το 2024, θα ενταχθεί στην Aston Martin από φέτος.

O πρώτος τεχνικός διευθυντής της Aston Martin ήταν o David Brawn το 1959, ο οποίος το 1968 τιμήθηκε με το τίτλο του Ιππότη για τις υπηρεσίες του και έγινε sir.

H πορεία η ομάδας από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι σήμερα είναι η εξής:

  • Aston Martin: 1959 – 1960
  • Jordan: 1991 – 2005
  • Midland: 2006
  • Spyker: 2007
  • Force India: 2008 – 2018
  • Racing Point: 2019 – 2020
  • Aston Martin: 2021

Η έδρα της ομάδας είναι στο Silverstone και τα στατιστικά της Aston Martin είναι τα εξής: 95 εκκινήσεις, 3 ταχύτεροι γύροι και 9 βάθρα.

Όσο αφορά στους Παγκόσμιους Τίτλους, δυο φορές ήταν στην 5η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών (το 2023 και το 2024) και μια φορά στην 4η θέση του Πρωταθλήματος οδηγών (το 2023) με τον Fernando Alonso.

2025…

Οδηγοί θα είναι οι Fernando Alonso και ο Lance Stroll, ενώ οδηγοί δοκιμών οι Felipe Drugovich και Jak Crawford και τεχνικός διευθυντής ο Andy Cowell, με τον κινητήρα του μονοθεσίου να είναι από την Mercedes (M 16 E 1.6 V6).

Alpine

Η Alpine είναι από τις -σχετικά- νέες ομάδες στην Formula 1. Το όνομα Alpine στην Formula 1 εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1968 όταν η Automobiles Alpine κατασκεύασε ένα μονοθέσιο, το Grand Prix Alpine A350 με κινητήρα Gordini V8.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν στην πίστα του Zandvoort με τον Mauro Bianchi, αλλά το project σταμάτησε αμέσως, αφού ο κινητήρας απέδιδε περίπου 300 ίππους, που ήταν πολύ λίγοι μπροστά στους 400 των κινητήρων Cosworth που χρησιμοποιούσαν οι άλλες ομάδες.

Η προέλευση της ομάδας είναι από πολύ παλιά…

Το 1981 συμμετείχε στην Formula 1 μια ομάδα με το όνομα Toleman με έδρα το Witney της Αγγλίας. Μια ομάδα που ήταν τελείως μη ανταγωνιστική και το μόνο που είναι άξιο αναφοράς γι’ αυτήν είναι ότι το 1984 έφερε σαν οδηγό της τον νεαρό τότε Ayrton Senna, ο οποίος είχε μόλις κερδίσει το Βρετανικό Πρωτάθλημα Formula 3 το 1983.

Και το ντεμπούτο του Senna στην Formula 1 έγινε στον αγώνα της πατρίδας του, την Βραζιλία, στην πίστα Jacarepaguá το 1984, ενώ το 1985 ήρθε το τέλος για την Toleman, που πουλήθηκε στην Benetton την επόμενη χρονιά (1986).

Να αναφέρουμε μόνο ότι ως Benetton κέρδισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 1995 και ο οδηγός της, Michael Schumacher, κέρδισε τα δυο πρώτα του πρωταθλήματα οδηγών το 1994 και το 1995 με αυτήν.

Το 2002 εξαγοράζεται από την Renault. Και το νέο όνομα είναι Renault F1 Team. Σαν Renault F1 Team έκανε το double αφού κέρδισε το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 2005 και το 2006 και ο οδηγός της, ο Fernando Alonso, κέρδισε το Πρωτάθλημα οδηγών την ίδια διετία.

Το 2011 ήρθε στην ομάδα σαν χορηγός η Lotus Cars και την επόμενη χρονιά (2012) την αγόρασε και ονομάστηκε Lotus F1 Team, ενώ στα τέλη του 2015, η ομάδα έρχεται και πάλι στα χέρια της Renault για δεύτερη φορά, μετονομάζοντάς την σε Renault Sport Formula One Team μέχρι το τέλος της σεζόν του 2020.

Από την επόμενη χρονιά (2021) συμμετέχει με το όνομα Alpine F1 Team (ιδέα της Renault για την προώθηση των αυτοκινήτων της, Alpine) και συνεχίζει να συμμετέχει και μετά την αποχώρηση της Renault, μέχρι και σήμερα…

Οι κινητήρες βέβαια είναι Renault E-Tech 1.6 V6 και τεχνικός διευθυντής ο Marcin Budkowski. Πρώτος αγώνας της Alpine F1 Team είναι στο Bahrain το 2021, όπου ο Esteban Ocon τερμάτισε στην 13η θέση και ο Fernando Alonso εγκατέλειψε στον 32ο γύρο από πρόβλημα στα φρένα.

Βέβαια, o Fernando Alonso θα πετύχει το πρώτο βάθρο της ομάδας (μια 3η θέση στο Κατάρ) την ίδια χρονιά και ο Esteban Ocon θα πετύχει στην Ουγγαρία την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα νίκη της Alpine.

Το 2022 πέτυχε την καλύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, την 4η με 173 βαθμούς. Η έδρα της ομάδας είναι στο Enstone, στο Oxfordshire, στην Αγγλία και οι κινητήρες είναι της Renault από το Viry-Châtillon, ένα προάστιο του Παρισιού, στη Γαλλία.

Τα στατιστικά της ομάδας είναι τα εξής: 90 εκκινήσεις, 1 νίκη, 1 ταχύτερος γύρος και 6 βάθρα.

2025…

Για το 2025, οδηγοί θα είναι ο Pierre Gasly και ο Jack Doohan, τεχνικός διευθυντής ο Oliver Oakes και ο κινητήρας θα είναι της Renault.

Οδηγοί δοκιμών θα είναι ο Paul Aron, ο Franco Colapinto και ο Ryō Hirakawa, ενώ η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni θα ενταχθεί στην ομάδα ως προμηθευτής καυσίμων και η αμερικανική εταιρεία Valvoline θα είναι ο προμηθευτής λιπαντικών της ομάδας.

Red Bull

Η Red Bull είναι και αυτή μια ομάδα που προήλθε από εξαγορά. Το 1997 ο Jackie Stewart ιδρύει την ομάδα, Stewart Grand Prix. Το 2000 πουλάει την ομάδα στην Ford Motor Company και η Ford την μετονομάζει σε Jaguar Racing. Στα τέλη του 2004 η Ford αποσύρθηκε από την Formula 1, πουλώντας την ομάδα της Jaguar. Ο Αυστριακός δισεκατομμυριούχος Dietrich Mateschitz, κάτοχος των ενεργειακών ποτών Red Bull, αγόρασε την ομάδα που την ονόμασε Red Bull Racing

Πρώτη συμμετοχή της ομάδας είναι ο αγώνας στην Αυστραλία το 2005 με κινητήρες Cosworth. Και τα δυο μονοθέσια τερμάτισαν με τον David Coulthard (4ος) και τον Christian Klien (7ος), ενώ το 2006 η RB2 είχε κινητήρα Ferrari και είναι η χρονιά που ήρθε το πρώτο βάθρο, με τον David Coulthard να τερματίζει τρίτος στο Μονακό.

To 2007 ήταν μια απογοητευτική χρονιά για την Red Bull Racing, αφού κατάφερε μόνο ένα βάθρο, αυτό που της έφερε η 3η θέση στον αγώνα της Ευρώπης με τον Mark Webber, τερματίζοντας εντέλει στην 5η θέση του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών.

Από το 2007 έως και το 2018 η ομάδα χρησιμοποιεί κινητήρες της Renault, ενώ το 2009 είναι μια εξαιρετική χρονιά για την Red Bull Racing: Έρχεται στην ομάδα ο Sebastian Vettel και μαζί με τον Mark Webber έρχονται και οι επιτυχίες…

Πρώτη νίκη της Red Bull Racing θα είναι στην Κίνα με τον Sebastian Vettel, που θα πάρει άλλες τρεις νίκες σε Αγγλία, Ιαπωνία και Abu Dhabi, και με τις δύο νίκες του Mark Webber σε Γερμανία και Βραζιλία, η ομάδα θα είναι δεύτερη στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Το 2010 ο Adrian Newey ετοιμάζει την RD6 που είναι ένα μονοθέσιο εξαιρετικό, πολύ ανταγωνιστικό με το πρωτοποριακό πίσω σύστημα διαχύτη. Ωστόσο τα μεγάλα ρεκόρ θα γίνουν το 2011 με την RB7 και πρωταγωνιστή τον Sebastian Vettel

Για αυτούς που κρατάνε στατιστικά… ο Sebastian Vettel έγινε τότε ο πρώτος οδηγός που πέτυχε τις περισσότερες pole positions (15), τα περισσότερα βάθρα (17), αλλά και τις περισσότερες νίκες, 11 σε 19 αγώνες, σε μια χρονιά!

Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών ήρθε το 2010, με τους Sebastian Vettel – Mark Webber και ακολούθησαν άλλα τρία συνεχόμενα (2011,2012,2013) με τους ίδιους οδηγούς, με αποτέλεσμα να γίνεται η πρώτη Αυστριακή ομάδα που κέρδισε Παγκόσμιο Τίτλο!

Συγχρόνως στην ίδια χρονική διάρκεια κέρδισε και τέσσερις Παγκόσμιους Τίτλους Οδηγών με τον Sebastian Vettel, που έγινε ο νεότερος τετραπλός Παγκόσμιος Πρωταθλητής!

Όλες βέβαια αυτές οι επιτυχίες πρέπει να αποδοθούν στην καταπληκτική δουλειά που έκανε ο Adrian Newey στα μονοθέσια της Red Bull.

Από το 2019 έως και σήμερα, εν έτει 2025, η ομάδα χρησιμοποιεί κινητήρες της Honda. Στις 10 Οκτωβρίου του 2022, η FIA ανακοίνωσε ότι η Red Bull ήταν μία από τις δύο ομάδες που είχαν παραβιάσει τους Οικονομικούς Κανονισμούς του 2021 που ίσχυαν κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τη Red Bull να διαπράττει αυτό που περιεγράφηκε ως «διαδικαστική παράβαση και μικρή οικονομική υπέρβαση (λιγότερο από 5% του ανώτατου ορίου κόστους)».

Συνοπτικά, η Red Bull παραβίασε 13 σημεία μη συμμόρφωσης! Της επιβλήθηκε πρόστιμο 7 εκατομμυρίων δολαρίων και μείωση 10% στην επιτρεπόμενη αεροδυναμική έρευνα.

Τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών η Red Bull Racing κέρδισε το 2023, ενώ τελευταίο οδηγών, κέρδισε την περσινή χρονιά με τον Max Verstappen.

Η πορεία της ομάδας είναι η εξής:

  • Stewart: 1997 – 1999
  • Jaguar: 2000 – 2004
  • Red Bull: 2005

H Oracle Red Bull Racing όπως είναι όλο το όνομα της, είναι μέλος του ομίλου Red Bull GmbH και έχει έδρα το Milton Keynes στην Αγγλία. Τα στατιστικά της Red Bull Racing είναι τα εξής: 393 εκκινήσεις, 122 νίκες, 103 pole positions, 99 ταχύτεροι γύροι, 282 βάθρα και 31 φορές έγινε το 1 – 2, ενώ έχει έξι Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και οκτώ οδηγών.

2025…

Για το 2025 οδηγοί θα είναι ο Max Verstappen και ο Liam Lawson. Οδηγός δοκιμών ο Yuki Tsunoda και ο κινητήρας της Honda, ενώ τεχνικός διευθυντής θα είναι ο Christian Horner, o οποίος άλλωστε είναι από την αρχή της ομάδος (2005).

Racing Bulls Formula 1 Team

Στον όμιλο Red Bull GmbH, ανήκει και η ομάδα RB Formula 1 Team. H Racing Bulls είναι μια ιταλική ομάδα, που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2024.

H ιστορία της βέβαια ξεκινάει από το 1985 και την Minardi που συμμετείχε στην Formula 1 μέχρι το 2005…

Το 2006 η Minardi αγοράστηκε από την Red Bull, με σκοπό να είναι η «μικρή» ομάδα της, με έργο την ανεύρεση ταλέντων, που θα μεταπηδούσαν στην «μαμά» ομάδα, με το όνομα Torro Rosso. Ταλέντα όπως οι τέσσερις φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Sebastian Vettel και Max Verstappen, καθώς και ο Carlos Sainz Junior, που πέρασαν από την Torro Rosso.

To 2020 ονομάζεται Alpha Tauri και γίνεται εφάμιλλη της Red Bull Racing, ενώ η ομάδα μετονομάστηκε σε Visa Cash App RB F1 Team για τη σεζόν 2024. Το νέο όνομα επικρίθηκε ευρέως από τους θαυμαστές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τον Edd Straw (δημοσιογράφος της Formula 1 και τακτικός συνεργάτης του περιοδικού RACER) να το αποκαλεί: «το χειρότερο όνομα ομάδας στην ιστορία της Formula 1» και «μια ντροπή για τη Red Bull και τη Formula 1 συνολικά», υποστηρίζοντας ότι το όνομα “RB” στερείται «προσωπικότητας και ταυτότητας» μόνο και μόνο για να αναφέρονται συχνότερα οι χορηγοί.

Για τη σεζόν 2025, η ομάδα θα έχει το όνομα “Racing Bulls”, διακόπτοντας τη χρήση του RB. Πέρσι, οδηγοί της ήταν οι Daniel Ricciardo (αντικαταστάθηκε στους τελευταίους έξι αγώνες από τον Liam Lawson) και ο Yuki Tsunoda. Ένας Tsunoda που έφερε και τα καλύτερα αποτελέσματα στην ομάδα, αφού κατέκτησε τρεις φορές την έβδομη θέση, σε Αυστραλία, Μαϊάμι και Βραζιλία, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τελική βαθμολογία Κατασκευαστών στην 8η θέση.

Η έδρα της ομάδας είναι στην Faenza στην Ιταλία και η πορεία της μέχρι εδώ:

  • Minardi: 1985 – 2005
  • Torro Rosso: 2006 – 2019
  • Alpha Tauri: 2020 – 2023
  • RD: 2024
  • Racing Bulls: 2025

2025…

Οδηγοί για το 2025 θα είναι οι Isack Hadjar και Yuki Tsunoda, ενώ οδηγός δοκιμών ο Ayumu Iwasa. Διευθυντής ομάδας θα είναι ο Laurent Mekies και τεχνικός διευθυντής ο Jody Egginton, με τους κινητήρες να τους παρέχει η Honda.

Haas

O Gene Haas είναι Αμερικανός επιχειρηματίας και ξεκίνησε τους αγώνες ταχύτητος το 2002 μέσω του Nascar. Το 2014 ξεκίνησε τις διαδικασίες για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 και το ντεμπούτο του έγινε το 2016, αφού κατάφερε τον Ιανουάριο της συγκεκριμένης χρονιάς να περάσει το μονοθέσιο τις υποχρεωτικές δοκιμές σύγκρουσης της FIA.

Μάλιστα, ο Gene Haas ήταν ο πρώτος Αμερικανός κατασκευαστής που υπέβαλε συμμετοχή στη Formula 1. Όταν η ομάδα της Marussia F1 σταμάτησε τις αγωνιστικές δραστηριότητες, ο Haas αγόρασε τις εγκαταστάσεις της στο Banbury στην Αγγλία, για να έχει μια βάση και στην Ευρώπη, κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού μέρους του ημερολογίου, ενώ η ομάδα έχει και ένα γραφείο σχεδιασμού στο Maranello, στα κεντρικά της Scuderia Ferrari.

Ο Gene Haas ήρθε σε επαφή με τον Ιταλό κατασκευαστή Dallara για το σασί του μονοθέσιου του, ενώ τον κινητήρα τον προμήθευσε η Ferrari. Και όχι μόνο, αφού και το κιβώτιο ταχυτήτων και η ανάρτηση ήταν της Ferrari.

Πρώτος τεχνικός διευθυντής ήταν ο Guenther Steiner (πρώην Jaguar και Red Bull Racing) για 10 χρόνια μέχρι και το 2014, ενώ πρώτος αγώνας της ομάδας ήταν το Grand Prix της Αυστραλίας το 2016, με τους Romain Grosjean και Esteban Gutiérrez.

Ο Grosjean μάλιστα τερμάτισε στην 6η θέση, παίρνοντας οκτώ βαθμούς για την ομάδα, η οποία έγινε ο πρώτος Αμερικανός κατασκευαστής που κέρδισε βαθμούς στον πρώτο του αγώνα στην Formula 1!

Και πάμε στο 2018 που ήταν μια καλή χρονιά για την Haas, η οποία έχει την τεχνική συνεργασία με την Ferrari. Έτσι, το νέο μονοθέσιο (το VF-18), ήταν αρκετά βελτιωμένο και έρχεται το πρώτο καλύτερο αποτέλεσμα: μια 4η θέση, που πήρε ο Romain Grosjean στον αγώνα της Αυστρίας, καθώς και ο πρώτος ταχύτερος γύρος, στον αγώνα της Σιγκαπούρης, με τον Kevin Magnussen.

Αλλά το 2020 έμελλε να βιώσει ένα δύσκολο συμβάν…

Στον πρώτο γύρο του Grand Prix του Bahrain, ο Romain Grosjean συγκρούστηκε με τον οδηγό της Alpha Tauri, Daniil Kvyat και έπεσε επάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα μεταξύ των στροφών 3 και 4. Η πρόσκρουση είχε ως αποτέλεσμα το μονοθέσιο να χωριστεί στα δύο και να τυλιχτεί στις φλόγες. Ο Grosjean γλίτωσε από σοβαρό τραυματισμό, υπέστη όμως εγκαύματα στα χέρια του και νοσηλεύτηκε, ενώ το σύστημα προστασίας του κεφαλιού, Halo, πιθανότατα του έσωσε τη ζωή.

Η συντριβή τον απέκλεισε από τον αγώνα στο Sakhir της επόμενης εβδομάδας και αντικαταστάθηκε από τον εφεδρικό οδηγό της Haas, Pietro Fittipaldi (Εγγονός του δυο φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή Formula 1, Emerson Fittipaldi), ενώ το 2021 ήρθε στην ομάδα ο Mick Shumacher, υιός του 7 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή Michael Shumacher, αντικαθιστώντας τον Romain Grosjean για δυο χρόνια και το 2022 ήρθε και η πρώτη -και μοναδική- pole position της Haas, στην Βραζιλία με τον Kevin Magnussen.

Στις 11 Οκτωβρίου του 2023, η Haas και η Toyota Gazoo Racing δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν μια συνεργασία, όπου η Toyota θα παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, τεχνικές και κατασκευής, ενώ η Haas θα παρέχει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Η έδρα της ομάδας είναι στην Kannapolis, στην βόρεια Καρολίνα της Αμερικής.

Τα στατιστικά στοιχεία της Haas είναι τα εξής: 190 εκκινήσεις, 1 pole position και τρεις ταχύτεροι γύροι, ενώ καλύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών ήταν η 5η το 2018 και στο Πρωτάθλημα οδηγών η 9η πάλι το 2018 με τον Kevin Magnussen.

2025…

Οδηγοί θα είναι οι Esteban Ocon και Oliver Bearman. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Ayao Komatsu και τεχνικός διευθυντής ο Andrea de Zordo, ενώ ο κινητήρας θα είναι της Ferrari.

KICK Sauber

Το 1970 o Peter Sauber ίδρυσε την Sauber Motorsport AG και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Sports Cars. Από το 1993 άρχισε να συμμετέχει και σε αγώνες της Formula 1, με την υποστήριξη – χρηματοδότηση της Mercedes.

To μονοθέσιο τότε είχε τον κωδικό C12 (C από το όνομα της συζύγου του Peter Sauber, Christine) και κινητήρα Ilmor V10. Στον πρώτο αγώνα, στην Νότια Αφρική, το μονοθέσιο εντυπωσίασε, με τον Jyrki Juhani Lehto να τερματίζει στην 5η θέση, αλλά το δεύτερο με τον Karl Wendlinger εγκατέλειψε από ηλεκτρικό πρόβλημα στον 33ο γύρο. Ήταν ένας επεισοδιακός αγώνας που έμεινε στην ιστορία της Formula 1, αφού τερμάτισαν μόνο πέντε μονοθέσια!

Την υπόλοιπη σεζόν αλλά και γενικότερα την επόμενη χρονιά η ομάδα δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστική, τερματίζοντας σπάνια, ενώ το 1994 τα πράγματα έγιναν χειρότερα, αφού ο Karl Wendlinger στις δοκιμές στο Μονακό, είχε μια έξοδο που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι έμεινε σε κώμα πολύ καιρό και αντικαταστάθηκε από τον Andrea de Cesaris.

Και το ατύχημα του Wendlinger ήταν μια κομβική στιγμή στην ιστορία της Formula 1. Μαζί με τον θάνατο του Ayrton Senna και του Roland Ratzenberger λίγες μέρες πριν στην Ίμολα, προκάλεσε την υποχρεωτική εφαρμογή της προστασίας του κεφαλιού για τους οδηγούς με τη μορφή ψηλών πλευρών του πιλοτηρίου. Έτσι, η Sauber πρωτοπόρησε εθελοντικά και τα χρησιμοποίησε πρώτη για να προστατεύσει τους οδηγούς τους.

Εντωμεταξύ η Mercedes απογοητευμένη από τα αποτελέσματα αποχωρεί απο την ομάδα και το 1995 η ομάδα εφοδιάζεται με κινητήρες Ford ECA ZetecR V8 και έχει χορηγό την Petronas. Αλλά οι απογοητευτικές εμφανίσεις συνεχίζονται…

Το 1997 συνεργάζεται με την Ferrari, όσο αφορά στους κινητήρες και στα κιβώτια ταχυτήτων. Η Ferrari μάλιστα είχε αρκετούς μηχανικούς της στο προσωπικό της Sauber, ενώ τo 2004 κατασκεύασε την δική της αεροδυναμική σήραγγα και έναν υπολογιστή για να βελτιώσει την αεροδυναμική των μονοθεσίων της!

Το 2006 η BMW αναλαμβάνει την ιδιοκτησία της Sauber εξαγοράζοντας την, με τη νέα ομάδα να ονομάζεται BMW Sauber F1 Team. Αυτή την περίοδο έρχεται και η πρώτη νίκη στον Καναδά -και μάλιστα 1 – 2- με τους Robert Kubica και Nick Heidfeld, καθώς και μια 2η θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών το 2007 και μια 3η θέση το 2008.

To 2010 o Peter Sauber αγοράζει ξανά την ομάδα που τώρα έχει το όνομα Team Sauber F1. Και στις 29 Νοεμβρίου του 2017, η Sauber υπογράφει πολυετές συμβόλαιο τεχνικής και εμπορικής συνεργασίας με την Alfa Romeo και η ομάδα μετονομάστηκε σε Alfa Romeo Sauber F1 Team για τη σεζόν 2018 και μετά…

Οδηγοί τότε ήταν οι Charles Leclerc και ο Marcus Ericsson, ενώ στην θέση του οδηγού δοκιμών θα ήταν μια γυναίκα, η Tatiana Calderón.

Την 1η Φεβρουαρίου 2019 η Sauber ανακοίνωσε ότι θα αγωνιζόταν ως Alfa Romeo Racing μέχρι και το 2023 αν και η ιδιοκτησία και η δομή διαχείρισης θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ τo 2020 η Sauber δημιούργησε την Sauber Academy, σαν «φυτώριο» νέων ταλέντων!

Το 2023, η Alfa Romeo ανακοίνωσε μια πολυετή συμφωνία χορηγίας με το διαδικτυακό καζίνο Stake, μετονομάζοντας την ομάδα σε Alfa Romeo F1 Team Stake.

Επίσης, η ομάδα υπέγραψε μια συνεργασία με την πλατφόρμα ζωντανής ροής Kick. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το όνομα και το λογότυπο του Kick να αντικαθιστά τα Stake’s σε χώρες όπου δεν επιτρέπονται οι διαφημίσεις τζόγου και αθλητικών στοιχημάτων.

Από το 2024 και μετά αποχωρεί η Alfa Romeo και η ομάδα είναι πια η Kick Sauber. Πρώτος αγώνας για την Kick Sauber, ήταν το Bahrain όπου και τα δυο μονοθέσια τερμάτισαν, με τον μεν Guanyu Zhou στην 11η θέση και τον δε Valtteri Bottas στην 19η.

H Audi αγόρασε ένα ποσοστό της ιδιοκτησίας τον Ιανουάριο του 2023 και στις 8 Μαρτίου του 2024 έκανε πλήρη εξαγορά της Sauber, εν όψη της συμμετοχής της στο Πρωτάθλημα του 2026.

Η πορεία της Kick Sauber έως σήμερα είναι η εξής:

Sauber: 1993 – 2005

BMW Sauber F1 Team: 2006 – 2010

Team Sauber F1: 2011 – 2018

Alfa Romeo Racing: 2019 – 2023

Kick Sauber: 2024 – 2025

Audi: 2026

H έδρα της ομάδας είναι στο Hinwil στην Ελβετία. Τα στατιστικά της στοιχεία είναι τα εξής: 24 εκκινήσεις, καλύτερη θέση στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών η 10η (το 2024) και σε αυτό των οδηγών η 20η, πάλι το 2024 με τον Guanyu Zhou.

2025…

Για το 2025 οδηγοί θα είναι οι Gabriel Bortoleto και Nico Hulkenberg. Υπεύθυνος ομάδας ο Jonathan Wheatley και τεχνικός διευθυντής ο James Key, με τον κινητήρα να προέρχεται από την Ferrari.

Εγγραφείτε στο newsletter μας...
…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!