Συνεχιζόμενη επέλαση…
Το έκτο κατά σειρά μοντέλο -μέσα σ´ ένα χρόνο (!)- «ρίχνει» στην ελληνική αγορά η BYD, θέλοντας να συνεχίσει την επέλασή της στη χώρα μας, με τον στόχο αυτή τη φορά να είναι η αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων. Αυτή των B-SUV!
Στο «ψαχνό» -λοιπόν- της αγοράς μας στοχεύουν οι Κινέζοι, που επεκτείνονται με πρωτόγνωρα γρήγορο ρυθμό (για νεοεισερχόμενη μάρκα) και με αφορμή τα πρώτα τους γενέθλια επί ελληνικού εδάφους, ρίχνουν ένα «βαρύ χαρτί» (συνοδευόμενο από έναν «μπαλαντέρ»1) για να μας αποδείξουν για ακόμα μία φορά ότι πλέον βρίσκονται εδώ για να σαρώσουν οποιοδήποτε μοντέλο του ανταγωνισμού και όχι μόνο…
Και αν -ένα χρόνο πριν- το όνομα BYD ήταν άγνωστο σε εμάς τους ιθαγενείς της ευρωπαϊκής «αποικίας», οι 365 μέρες που πέρασαν έφτασαν για να μας αποδείξουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις δυνατότητες που έχει ο συγκεκριμένος κινεζικός κολοσσός και πώς αυτές μετουσιώνονται στον Έλληνα αγοραστή και όχι μόνο…
Αν τώρα οι παραπάνω αράδες φαίνονται σε κάποιους ως βαρύγδουπες δηλώσεις, να επισημάνουμε ότι η BYD κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα (από τις 20 Μαρτίου 2024) να ξεπεράσει τις 2.000 ταξινομήσεις, όταν το πρώτο δίμηνο του 2025, ένα στα δύο ηλεκτρικά μοντέλα που πωλούνταν στην χώρα μας ήταν δικό της και έχει κατακτήσει και τις δύο πρώτες θέσεις (1 – 2) του «βάθρου», με την πρώτη να κατέχεται από το Dolphin (268 ταξινομήσεις για το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος) και τη δεύτερη από το Atto 3 (107 ταξινομήσεις στο διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος αντίστοιχα), εκθρονίζοντας το πολύ-επιτυχημένο μοντέλο του Musk (λέγε με Model Y) στην τρίτη θέση (104 ταξινομήσεις).
Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τα πράγματα μόνο αστεία δεν είναι και όσοι (λιγοστοί ως φαίνεται) είναι ακόμα δύσπιστοι με το τι εστί BYD, σύντομα θα βρεθούν προ εκπλήξεων…
Εμείς, αφού τη χρονιά που πέρασε, γνωρίσαμε – οδηγήσαμε τις κατασκευές της BYD (αρχικά το Atto 3, εν συνεχεία το Seal U DM-I και τελευταία το «εξωφρενικό» Seal AWD των 530 ίππων) παίρνουμε τώρα μια «πρώτη γεύση» από το νεότερο «τέκνο» της φαμίλιας, αυτό που ακούει στο όνομα Atto 2.
Ένα όνομα που απέχει από τον φανταστικό υδάτινο κόσμο της BYD (βλ. Dolphin – Δελφίνι, Seal – Φώκια, Sealion – Θαλάσσιο λιοντάρι, κτλ.) και μας ξαναγυρνάει στην σειρά Atto που γνωρίσαμε μέσω του Atto 3, το οποίο διαπρέπει μάλιστα στις εγχώριες πωλήσεις.
Αυτό (σ.σ. το Atto 3) πλέον πλαισιώνεται από το νέο Atto 2, το οποίο ως ένα πιο κόμπακτ ηλεκτρικό SUV (εντάσσεται στο B-Segment, όταν το Atto 3 στο C-Segment αντίστοιχα) έρχεται για να βάλει την BYD στην δημοφιλέστερη κατηγορία της ελληνικής αγοράς και φυσικά να αποτελέσει ως ηλεκτρικό τον άμεσο ανταγωνιστή των Citroen e-C3 Aircross, Opel Frontera Electric, Ford Puma Gen-E, Jeep Avenger EV, Kia EV3, Hyundai Kona EV, Fiat 600e, κ.α., ενώ συγχρόνως χάρη στην προσιτή τιμή του (από 29.990 ευρώ, χωρίς την κρατική επιδότηση) αποτελεί και έναν ξεκάθαρο ανταγωνιστή απέναντι σε κάθε B-SUV της αγοράς.
Γνήσιο B-SUV
Εμφανισιακά τώρα, το Atto 2 έχει το χαρακτηριστικό, τετραγωνισμένο σχήμα των SUV και παρότι δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το Seal που δοκιμάσαμε παλαιότερα (δες εδώ), καταφέρνει μέσω των λείων επιφανειών και των ξεχωριστών λεπτομερειών να φαίνεται λίγο πιο ευκρινές και πιο σύγχρονο από τον μεγαλύτερο αδερφό του, το Atto 3.
Παράλληλα -και παρότι υπολείπεται 14,5 εκ. σε μήκος συγκριτικά με το Atto 3- δείχνει αρκετά μεγαλύτερο απ’ ότι πραγματικά είναι, με το μήκος του να βρίσκεται στα μόλις 4,31 μ., το πλάτος στα 1,83 μ. και το ύψος στα 1,67 μ., διαστάσεις που του εξασφαλίζουν αφενός εύκολες μετακινήσεις εντός πόλεως και αφετέρου αυξημένη ευρυχωρία και πρακτικότητα στο εσωτερικό.
Τα γνώριμα «τερτίπια» της BYD…
Αναμφίβολα, ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο των αυτοκινήτων BYD (τουλάχιστον από αυτά που έχουμε οδηγήσει έως σήμερα) είναι η αυξημένη ποιότητα και πολυτέλεια στο εσωτερικό των μοντέλων της.
Η ευρεία χρήση συνθετικού δέρματος στις καμπίνες τους, τα μαλακά και ποιοτικά υλικά που τη συνοδεύει με την εξαιρετική συναρμογή τους, ή -αν προτιμάς- η εξελιγμένη τεχνολογία, ο εντυπωσιακός εξοπλισμός και πολλά άλλα είναι σε επίπεδο που σε αφήνουν πραγματικά άναυδο αν αναλογιστείς και την τιμή που κοστίζουν τα μοντέλα των Κινέζων…
Κάτι το οποίο ισχύει και για το νεότερο μέλος της οικογενείας που παρότι δεν δείχνει τόσο πολυτελές όσο -για παράδειγμα- τα Seal και Seal U (κυρίως λόγω σχεδιασμού της καμπίνας), καταφέρνει να προσφέρει στο εσωτερικό τη γενική αίσθηση ενός μικρού πολυτελούς αυτοκινήτου, γεγονός που εν μέρει οφείλεται και στην πανοραμική οροφή (στάνταρ εξοπλισμός) και φυσικά στην ευρεία χρήση της τεχνολογίας.
Αναφορικά με την τελευταία, η διείσδυση αυτής γίνεται μέσα από έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 8,8 ιντσών και -κυρίως- μέσω μιας οθόνης αφής (10,1 ή 12,8 ιντσών αναλόγως έκδοσης) στο κέντρο του ταμπλό, η οποία έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται κατά 90ο (όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται είτε σε οριζόντια, είτε σε κάθετη λειτουργία, τη στιγμή που διαθέτει ασύρματη σύνδεση μέσω Android Auto ή Apple CarPlay, ψηφιακό βοηθό με φωνητική αναγνώριση και over-the-air ενημερώσεις, ενώ αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την κάμερα 360ο, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό της καμπίνας, την ασύρματη φόρτιση smartphone και το ηχοσύστημα των οκτώ ηχείων της δεύτερη έκδοσης, μάλλον μιλάμε για το πιο πλουσιοπάροχο μοντέλο της κατηγορίας.
Και αν τώρα όλα αυτά φαίνονται αναμενόμενα σε όσους έχουν παρακολουθήσει και άλλα μοντέλα της εταιρείας, αυτό που πραγματικά είναι απρόσμενο είναι η αυξημένη ευρυχωρία, αφού για ένα αυτοκίνητο μόλις 4,3 μ. (όσο περίπου δηλαδή είναι πλέον και τα σουπερμίνι) υπάρχει τεράστιος χώρος μέσα στο Atto 2.
Αυτό οφείλεται στην υιοθέτηση της μπαταρίας τύπου Blade της εταιρείας, η οποία επιτρέπει όχι μόνο στο πάτωμα να είναι τελείως επίπεδο σε όλο το αυτοκίνητο όπως στα περισσότερα ηλεκτρικά, αλλά μπορεί επιπλέον λόγω του περιορισμένου όγκου να τοποθετείται και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να προσφέρει αυξημένο χώρο για το κεφάλι και τα πόδια τόσο των εμπρός, όσο και κυρίως των πίσω επιβατών.
Όσο για τις αποσκευές αυτών, η πόρτα του πορτμπαγκάζ ανοίγει ψηλά και φαρδιά, αποκαλύπτοντας έναν χώρο 400 λίτρων που χωρίζεται με τάβλα σε δύο μέρη και σε συνδυασμό με την αναδίπλωση της πίσω σειράς, μπορεί να δημιουργηθεί ένας επίπεδος χώρος 1.340 λίτρων, ικανός για τη μεταφορά μεγάλων αντικειμένων.
Με μπαταρία τύπου Blade και δομή Cell-to-Body!
Κάτω από το κόμπακτ αμάξωμα τώρα, το νέο Atto 2 υιοθετεί πλήρως την πάγια δέσμευση της BYD στην έρευνα και την εξέλιξη, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής e-Platform 3.0, η οποία αποτελεί την καρδιά όλων των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρείας.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς της BYD να εξασφαλίζουν στο Atto 2 την τέλεια ρύθμιση των δυναμικών του χαρακτηριστικών για αστική χρήση, υποστηρίζοντας παράλληλα μια ευέλικτη διάταξη που παρέχει χώρους για πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους, όταν η διάταξη της ανάρτησης -με γόνατα MacPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω- εξασφαλίζει απόκριση, ευελιξία και άνεση.
Όσο αφορά στο κινητήριο σύνολο, η BYD έχει τοποθετήσει εμπρός έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 177 ίππων που -σύμφωνα με την εταιρεία2– κάνει το Atto 2 να επιταχύνει μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε 7,9 δευτερόλεπτα και να φτάνει σε τελική ταχύτητα τα 160 χλμ./ώρα, ενώ για την τροφοδοσία αυτού, χρησιμοποιείται και εδώ (όπως και στα υπόλοιπα ηλεκτρικά μοντέλα της BYD) μια μπαταρία τύπου Blade πλήρως ενσωματωμένη στο πλαίσιο του οχήματος (Cell-to-Body), που χρησιμοποιεί φωσφορικό σίδηρο λιθίου (LiFeP) ως υλικό καθόδου και -εν προκειμένω- είναι χωρητικότητας μόλις 45,12 kWh.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Atto 2 να μπορεί να παρέχει -σύμφωνα και πάλι με την BYD2– συνδυασμένη αυτονομία 312 χλμ. στη μεικτή χρήση, όταν σε αστικές συνθήκες η αυτονομία με μία φόρτιση ανέρχεται σε 463 χλμ.
Για τη φόρτισή της, στο Atto 2 η BYD προσφέρει δυνατότητα φόρτισης DC 65kW, η οποία επιτρέπει την επαναφόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% της συνολικής χωρητικότητας σε 37 λεπτά, όταν από το 30% στο 80% απαιτούνται 28 λεπτά και στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται αντλία θερμότητας και ένας τριφασικός φορτιστής AC 11kW, ο οποίος μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία από πλήρη αποφόρτιση στο 100% σε 5,5 ώρες.
Στο κύριο πεδίο δράσης του…
Με τις παραπάνω προδιαγραφές -και μέχρι να φτάσει στην ελληνική αγορά η έκδοση του Atto 2 με τη μεγαλύτερη μπαταρία και συνεπώς την αυξημένη αυτονομία (αναμένεται εντός της χρονιάς)- το κινεζικό B-SUV είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί κατά βάση μέσα στην πόλη και δευτερευόντως εκτός αυτής.
Επομένως, μόνο παράδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή της ελληνικής αντιπροσωπείας να μας παραχωρήσει το αυτοκίνητο για σύντομο χρονικό διάστημα, με οδήγηση τριγύρω της νέας αντιπροσωπείας της εταιρείας στον Άλιμο. Έτσι και εμείς επιλέξαμε για την πρώτη οδηγική μας εμπειρία με το μοντέλο να κινηθούμε από τον Άλιμο προς το Ελληνικό και από εκεί προς Γλυφάδα και πίσω…
Από τα πρώτα κιόλας μέτρα αντιλαμβάνεσαι την υψηλή ποιότητα κύλισης, με το Atto 2 να «δείχνει μεγαλύτερο» και να προσφέρει μια αρκετά premium αίσθηση στον τρόπο που απορροφάει τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, ακόμα και όταν αυτές προέρχονται από βαθιές λακκούβες ή εξογκωμένα σαμαράκια, ενώ παρά την αυξημένη άνεση δεν παρουσιάζει τις αυξημένες κλίσεις που συναντήσαμε στο μεγαλύτερο Atto 3.
Σε αυτό συντελεί και το σχετικά άμεσο σύστημα διεύθυνσης, που ταυτόχρονα προσφέρει ικανοποιητική πληροφόρηση στον οδηγό σχετικά με το πως και που είναι στριμμένοι οι τροχοί, ενώ σε συνδυασμό με την άμεση παροχή ροπής του ηλεκτροκινητήρα κάνει το Atto 2 να επιταχύνει με αξιοπρεπή ρυθμό και εμάς να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι ένα από τα ωραιότερα οικογενειακά EV που έχουμε οδηγήσει τελευταία…
Στην υγειά της Κίνας!
Αναμφισβήτητα οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να προκαλέσουν μεγάλη «φουρτούνα» στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και κατά συνέπεια και στη δική μας, την ελληνική. Πλέον, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που προέρχονται από εκεί (οι σοβαρές τουλάχιστον) δημιουργούν πολύ αξιόλογα αυτοκίνητα και μάλιστα τα διαθέτουν σε τιμές προσιτές, που σίγουρα δεν μπορούν να φανταστούν οι Ευρωπαίοι, ελέω υψηλού κόστους εργατικών χεριών, περιορισμένης ανάπτυξης στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης και κυρίως λανθασμένων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως εκ τούτου, μοιάζει σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να διατεθεί ένα εξελιγμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρωπαϊκής προελεύσεως σε τιμές αντίστοιχες με αυτές που συναντούμε στα ανταγωνιστικά κινεζικά μοντέλα. Πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει να προσγειωθούν οι τιμές των ευρωπαϊκών μοντέλων, ειδάλλως το παιχνίδι φαίνεται χαμένο! Γεγονός που προσυπογράφεται και από την πορεία που διαγράφουν οι κινέζικες μάρκες αυτοκινήτου στις ευρωπαϊκές αγορές…
Για το «φαινόμενο» BYD, τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα, αφού μιλάμε για τον κορυφαίο κατασκευαστή οχημάτων νέας ενέργειας στον κόσμο (μόνο το 2024 πούλησε περισσότερα από 4,2 εκατ. αυτοκίνητα) και σίγουρα έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους, που ακόμα και στη δική μας, μικρή αγορά, η διείσδυσή της είναι ραγδαία (βλ. πόσα BYD κυκλοφορούν πλέον ανάμεσά μας).
Μια διείσδυση που επί της ουσίας έγινε μέχρι τώρα με δύο μοντέλα (τα Dolphin και Atto 3), αφού πρακτικά τώρα αρχίζει ο πλήρης εμπλουτισμός της γκάμας, με το Atto 2 αναμφίβολα να είναι και το σημαντικότερο χαρτί, μιας και τα B-SUV λαμβάνουν ιδιαίτερη εκτίμηση από τους Έλληνες ιθαγενείς. Πόσω δε μάλλον όταν αυτά διατίθενται σε τιμές προσιτές…
Αναφορικά με αυτές, το Atto 2 διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με την πρώτη (Active) να κοστίζει 29.990 ευρώ (χωρίς την κρατική επιδότηση) και τη δεύτερη (Boost) 31.990 ευρώ, όταν και οι δυο είναι με υπερ-πλούσιο εξοπλισμό και μόνο κάποιες μικρές λεπτομέρειες (δερμάτινη επένδυση και θέρμανση τιμονιού, ατμοσφαιρικός φωτισμός, οθόνη infotainment 12,8 αντί 10,1 ιντσών, ηχοσύστημα με 8 αντί για 6 ηχεία, ασύρματη φόρτιση κινητού, πανοραμική κάμερα 360ο, κτλ.) κάνουν τις δυο εκδόσεις να ξεχωρίζουν.
Όπως αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς, ακόμα και το «βασικό» Atto 2 έχει κυριολεκτικά τα πάντα και διατίθεται σε τιμές -που αναλογιζόμενοι τον εξοπλισμό- το κάνουν να κοντράρει ακόμα και τα μοντέλα της κατηγορίας που δεν είναι ηλεκτρικά. Απέναντί τους, εμφανίζει -πέρα της αυξημένης ποιότητας και πολυτέλειας- και μια αξιόλογη οδηγική συμπεριφορά, εξελιγμένη τεχνολογία, αφθονία εσωτερικών χώρων και μια μπαταρία που διακρίνεται για την αντοχή της στη χρήση, δεδομένα που σε κάνουν να ξεπερνάς τη μικρή χωρητικότητά της και συνεπώς την κάπως περιορισμένη αυτονομία. Αν πάλι δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις, τότε θα χρειαστεί να κάνεις λίγο υπομονή ακόμη, αφού εντός της χρονιάς που διανύουμε η BYD θα φέρει και μια ακόμη έκδοση (προφανώς ακριβότερη) με μεγαλύτερη μπαταρία για όσους έχουν ως κύριο στόχο τη μέγιστη δυνατή οικονομία…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης Παμπούκης, Γιώργος & Χρήστος Καραγιωργάκης, BYD
Υ.Γ.1: Το δεύτερο μοντέλο που παρουσιάστηκε ως «μπαλαντέρ» κατά την πανελλαδική παρουσίαση του Atto 2 είναι το νέο Sealion 7, που ξεκινάει τώρα τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα, με τις τιμές να έχουν καθοριστεί στα 49.990 ευρώ για την πισωκίνητη έκδοση με την μπαταρία των 82,5 kWh, στα 52.990 ευρώ για την τετρακίνητη έκδοση με την μπαταρία -επίσης- των 82,5 kWh και στα 56.490 για την τετρακίνητη έκδοση με την μπαταρία των 91,3 kWh.
Δείτε περισσότερα για το BYD Sealion 7 κάνοντας κλικ εδώ.
Υ.Γ.2: Λόγω της σύντομης συμβίωσής μας δεν καταφέραμε να μετρήσουμε καταναλώσεις ενέργειας – αυτονομία, επιδόσεις, κτλ., «πράγματα» για τα οποία επιφυλασσόμαστε, όταν θα φτάσει το αυτοκίνητο για μια πλήρη δοκιμή στα χέρια μας.