Στη «σωστή» υπόσταση της ηλεκτροκίνησης…
Την άποψή μας για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα -όσοι μας ακολουθείτε συστηματικά- την γνωρίζετε πάνω-κάτω. Για όσους τώρα δεν είναι «πιστοί» αναγνώστες μας, εν τάχει, να τους ενημερώσουμε ότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η «σωστή» υπόσταση της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται σε μικρά αυτοκίνητα πόλης, που βασικό «πεδίο δράσης» τους είναι οι καθημερινές – αστικές μετακινήσεις, και όχι στα μεγάλα SUV -ή μη- μοντέλα που σκοπεύουν να καλύψουν οικογενειακές ανάγκες σε μεταφορικές ή ταξιδιωτικές μετακινήσεις…
Και αυτό, διότι αρχικά συμφέρουν εξαιρετικά όταν φορτίζονται από τον χρήστη τους σε «ιδιωτικό χώρο» και αφετέρου γιατί -εν αντιθέσει- με τα θερμικά, καταναλώνουν αισθητά λιγότερη ενέργεια εντός πόλεως, με αποτέλεσμα εκεί να μπορούν να δίνουν και τη μέγιστη δυνατή αυτονομία τους.
Βέβαια, οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν -ή τουλάχιστον έδιναν- ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξηλεκτρισμό των μεγάλων μοντέλων τους και όχι στα μικρότερα «τέκνα» τους, αφού τα μικρά αυτοκίνητα, έχουν -μέχρι στιγμής- αποδειχθεί ότι είναι πιο δύσκολο να εξ’ ηλεκτριστούν, λόγω κόστους, πολυπλοκότητας και έλλειψης χώρου που προκύπτει από τις περιορισμένες διαστάσεις.
Αυτό φαίνεται ότι σιγά – σιγά αλλάζει και η ηλεκτροκίνηση πλέον αρχίζει να βρίσκει τη «σωστή» της υπόσταση, μιας και όλο και περισσότεροι κατασκευαστές μπαίνουν στο «παιχνίδι» και παρουσιάζουν νέα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα…
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στην αγορά μας έρχεται από την Hyundai, η οποία μέσα από ένα συμπαγές αυτοκίνητο πόλης (3,8 μ.), με ιδιαίτερη εμφάνιση, έξυπνα σχεδιασμένο εσωτερικό, ικανοποιητική εμβέλεια και μια άκρως δελεαστική τιμή, που ξεκινάει από τις 16.973 ευρώ (με την κρατική επιδότηση και το Green Bonus της εταιρείας), έρχεται για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αγορά και -φυσικά- να μυήσει όσους είναι έτοιμοι για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά δεν προτίθενται να δώσουν μια περιουσία.
Εμείς, από τη μεριά μας, πήραμε την «πρώτη γεύση» μας από το λιλιπούτειο ηλεκτρικό μοντέλο των Κορεατών κατά την πρόσφατη πανελλαδική παρουσίαση και ευπειθώς αναφέρουμε…
Ιδιαίτερο και ενδιαφέρον!
Αρχίζοντας από την εξωτερική εμφάνιση, οι σχεδιαστές προτίμησαν να δώσουν ένα χαριτωμένο παρουσιαστικό σε ένα αρκετά τετραγωνισμένο αμάξωμα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και κάποια σχεδιαστικά στοιχεία που συναντούνται και σε άλλα ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας (βλ. τη λωρίδα με τα pixel φώτα στο πίσω μέρος, τις αντίστοιχες στο κάτω μέρος του καπό, κ.α.)
Από άποψη διαστάσεων, το μικρό ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai είναι μόλις 3,82 μ. σε μήκος, 1,61 μ. σε πλάτος και 1,57 μ. σε ύψος, αλλά έχει ένα μεταξόνιο που ανέρχεται σε 2,58 μ. (ίδιο με αυτό του i20) προκειμένου να «χωρέσει» τη μπαταρία στο σασί του και να παρέχει περισσότερο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών.
Ωστόσο, παρότι το μεταξόνιο είναι ίδιο με το μεγαλύτερο i20, το περιορισμένο μήκος σε συνδυασμό με το -εξίσου- περιορισμένο πλάτος και το αυξημένο ύψος, δημιουργούν μια ασυνήθιστη αναλογία και κατ’ επέκταση ένα αρκετά ιδιαίτερο παρουσιαστικό, που -στα μάτια μας τουλάχιστον- θυμίζει αρκετά το επίσης τετραγωνοποιημένο Suzuki Ignis, ειδικά στο προφίλ…
Σε αντίθεση μ’ εκείνο βέβαια, εδώ έχουμε χαμηλά τοποθετημένους στρόγγυλους προβολείς με περιμετρικά τους τα φώτα ημέρας, μαύρα γυαλιστερά ένθετα στους προφυλακτήρες (εμπρός-πίσω), φουσκωμένα φτερά και τετραγωνισμένους θόλους, που φιλοξενούν τροχούς είτε 15, είτε 17 ιντσών (αναλόγως έκδοσης), με όλα τους συνδυαστικά να κάνουν το Inster τουλάχιστον ενδιαφέρον οπτικά.
Με έμφαση στην εργονομία και την πρακτικότητα…
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η εικόνα στο εσωτερικό, με τους Κορεάτες να έχουν δώσει ξεκάθαρα έμφαση στην πρακτικότητα της καμπίνας και όχι σε «λούσα» της εποχής, που ως επί το πλείστον θυσιάζουν την εργονομία στον βωμό των εντυπώσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η σχεδίαση του ταμπλό θυμίζει αντίστοιχη που συναντούσαμε παλαιότερα σε αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας, αλλά οι δυο ψηφιακές οθόνες (10,25 η κάθε μία) εκσυγχρονίζουν την εικόνα και την κάνουν σύννομη με την εποχή, όταν η ευρεία χρήση φυσικών διακοπτών και θηκών για μικροαντικείμενα ανεβάζει αισθητά την εργονομία και την πρακτικότητα.
Μάλιστα για την τελευταία (σ.σ. αυξημένη πρακτικότητα), η Hyundai πέρα από τις πολλές διάσπαρτες θήκες στην καμπίνα και τον χώρο αποσκευών των 280 λίτρων (έως 351 λίτρα στις εκδόσεις με τα συρόμενα καθίσματα), έχει τοποθετήσει και πλήρως αναδιπλούμενα καθίσματα εμπρός-πίσω, που με αναδιπλωμένη την πίσω σειρά διαμορφώνεται ένας χώρος αποσκευών 1.059 λίτρων, όταν συμπληρωματικά -και με την επίπεδη αναδίπλωση του δεξιού μπροστινού καθίσματος- μπορούν να μεταφερθούν αντικείμενα με αυξημένο μήκος (μέχρι 2,2 μ.!), ενώ αν σε αυτό προσθέσουμε και την πλήρη αναδίπλωση του αριστερού καθίσματος (οδηγού), μπορεί να διαμορφωθεί μια αυτοσχέδια κρεβατοκάμαρα!
Με δυο επιλογές για το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης…
Η Hyundai διαθέτει το Inster στην ελληνική αγορά με δύο διαθέσιμες εκδόσεις σχετικά με το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Η πρώτη είναι απόδοσης 97 ίππων και συνδυάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 42 kWh, ενώ η δεύτερη είναι απόδοσης 115 ίππων με μπαταρία χωρητικότητας 49 kWh, με αμφότερες να έχουν ως μέγιστη ροπή τα 147 Nm.
Όσο αφορά στις ταχύτητες φόρτισης, αυτές είναι αρκετά εντυπωσιακές για τη φύση της κατασκευής, με το μοντέλο των 49 kWh να έχει ελαφρώς υψηλότερη ταχύτητα φόρτισης DC στα 85 kW, ενώ το μοντέλο των 42 kWh να έχει ως μέγιστο όριο φόρτισης τα 73 kW. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μπορούν να ανακτήσουν την ενέργειά τους από 10 σε 80% σε περίπου 30 λεπτά, σε έναν κατάλληλο φυσικά φορτιστή.
Εκεί που διαφοροποιούνται τώρα, είναι στους τομείς των επιδόσεων, της κατανάλωσης και εν συνεχεία της αυτονομίας. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση Long Range με την μπαταρία των 49 kWh κάνει κατά ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορα το 0-100 χλμ./ώρα (10,6 δευτ. – 11,7 δευτ.), έχει ελαφρώς αυξημένη τελική ταχύτητα (150 αντί 140 χλμ./ώρα), καταναλώνει σχεδόν 0,5 kWh/100χλμ. παραπάνω σε μεικτή χρήση (14,9 αντί 14,3 kWh/100 χλμ.) και μπορεί να διανύσει 370 χλμ. με μία φόρτιση σε μεικτή χρήση (έως 518 στην πόλη), όταν το μοντέλο με την μπαταρία των 42 kWh μπορεί να διανύσει αντίστοιχα 327 χλμ. (έως 473 στην πόλη), σύμφωνα πάντα με την Hyundai.*
Με τη «μεγάλη» έκδοση για την «πρώτη επαφή»!
Κατά την «πρώτη επαφή» μας με το νέο Inster στην πανελλαδική παρουσίαση του μοντέλου, είχαμε στη διάθεσή μας τη «μεγάλη» έκδοση με την μπαταρία των 49 kWh και τους 115 ίππους, που πιστεύουμε θα κερδίσει και στο «μίγμα» των πωλήσεων του μοντέλου, μιας και η μικρή οικονομική διαφορά που έχουν (σχεδόν 1.200 ευρώ τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες) δεν «ευνοεί» τη μικρότερη έκδοση, με τα οφέλη της Long Range να είναι αρκετά…
Αρχίζοντας από την αυξημένη απόδοση, οι 115 ίπποι παρέχουν ικανοποιητική επιτάχυνση λόγω του χαμηλού βάρους (1.335 κιλά) τόσο σε χαμηλές, όσο και σε μεσαίες ταχύτητες και μόνο άνω των 100 χλμ./ώρα αισθάνεσαι να μειώνεται κάπως ο ρυθμός της επιτάχυνσης, χωρίς ωστόσο να μας προβληματίζει ακόμα και στη σύντομη διαδρομή που κινηθήκαμε στον αυτοκινητόδρομο κατά την παρουσίαση.
Πέραν όμως της άμεσης επιτάχυνσης, που είναι και βασικό γνώρισμα των ηλεκτρικών, στην περίπτωση του Inster διαψεύδεται και η αρχική σκέψη σου για αυξημένες κλίσεις λόγω σχήματος, στενών ελαστικών (185/65 R15) και αυξημένης απόστασης από το έδαφος, αφού τόσο το άμεσο τιμόνι σε συνδυασμό με την συγκροτημένη ρύθμιση της ανάρτησης, όσο και -κυρίως- η τοποθέτηση της μπαταρίας στο πάτωμα, το κάνουν εξαιρετικά σταθερό ακόμα και στα απαιτητικά κομμάτια του Υμηττού που είχαμε τη δυνατότητα να κινηθούμε.
Σε καμία περίπτωση δεν έχει τον χαρακτήρα οδηγοκεντρικής κατασκευής, αλλά ακόμα και αν χρειαστεί να αυξηθεί ο ρυθμός, ανταποκρίνεται με αξιοπρέπεια, που σε κάνει εύκολα να ξεχνάς το μέγεθος και τη φύση του αυτοκινήτου όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι.
Ταυτόχρονα, εκτιμάς πως οι Κορεάτες απέφυγαν τη λύση των ταμπούρων πίσω (δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς) και εφοδίασαν το μικρό ηλεκτρικό μοντέλο τους με τρία προφίλ οδήγησης (Normal, Eco, Sport) και επιλεγόμενη -από τα paddles- βαθμονόμηση στο αναγεννητικό φρενάρισμα, η οποία μάλιστα μπορεί να διαμορφωθεί από την πλήρη απενεργοποίηση μέχρι τη λειτουργία “OnePedal”, με την τελευταία να αναδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη στις αστικές μετακινήσεις.
Όπως πρέπει, εκεί που πρέπει…
Όσοι -μεταξύ των οποίων και ο υπογράφοντας- βρίσκουν ως έξυπνη επιλογή την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποκλειστικά ως μέσο αστικής μετακίνησης, η Hyundai «ρίχνει» πλέον στην ελληνική αγορά ένα νέο μοντέλο που προτίθεται να τους καλύψει απόλυτα και φυσικά να μεταδώσει με τον καλύτερο τρόπο τις αρετές της ηλεκτροκίνησης.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση τέλειο σε κάθε τομέα του (βλ. σκληρά πλαστικά στο εσωτερικό, εμφάνιση, κ.α.) αλλά έχει αρκετή διαφορετικότητα για να σχηματίσει τον δικό του χαρακτήρα και τόσες ικανότητες ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο όσους αναζητούν ένα εύχρηστο και κυρίως προσιτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης.
Επ’ αυτού, η ελληνική αντιπροσωπεία της Hyundai διαθέτει το Inster στην εγχώρια αγορά σε τέσσερις εκδόσεις, με τον εξοπλισμό να είναι σε κάθε περίπτωση υπερ-πλούσιος και τις τιμές να ξεκινούν από τα 22.390 ευρώ για την πρώτη (Style), 23.190 ευρώ για τη δεύτερη (Premium), 26.590 ευρώ για την τρίτη (Distinctive) και 27.790 για την τέταρτη (Cross) και να διαμορφώνονται σήμερα μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» και του Green Bonus της εταιρείας σε 16.973 ευρώ για την πρώτη (Style), 17.580 ευρώ για την δεύτερη (Premium), 20.157 ευρώ για την τρίτη (Distinctive) και 21.067 ευρώ για την τέταρτη (Cross) αντίστοιχα.
Νούμερα, που σε συνδυασμό με την αυξημένη εργοστασιακή εγγύηση (5 χρόνια για το αυτοκίνητο και 8 χρόνια για την μπαταρία), κάνουν το Inster μια εξαιρετικά δελεαστική επιλογή που αξίζει να δείτε…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης Παμπούκης, Νίκος Μήτσουρας (Hyundai)
*Λόγω της σύντομης συμβίωσής μας δεν καταφέραμε να μετρήσουμε καταναλώσεις ενέργειας – αυτονομία, επιδόσεις, κτλ., «πράγματα» για τα οποία επιφυλασσόμαστε, όταν θα φτάσει το αυτοκίνητο για μια πλήρη δοκιμή στα χέρια μας.