Hot

Η Ε.Ε. επιμένει στην απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά «βάζει ορό στον άρρωστο»…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε εκ νέου την απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035, μια απόφαση που παραμένει αμφιλεγόμενη…

Βέβαια, τεχνικά η ρύθμιση δεν απαγορεύει άμεσα τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά επιβάλλει μηδενικές εκπομπές CO₂, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση συνθετικών καυσίμων ή υδρογόνου. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν αυτές οι τεχνολογίες θα γίνουν μαζικά βιώσιμες μέσα σε μόλις 10 χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι η πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ή ντίζελ θα τερματιστεί ουσιαστικά στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη δέσμευσή της στον στόχο που είχε τεθεί πριν από χρόνια: από το 2035, κανένα νέο αυτοκίνητο που εκπέμπει CO₂ δεν θα επιτρέπεται στην αγορά. Πριν από αυτό, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 55% έως το 2030.

Παρόλα αυτά, ενδέχεται να υπάρξουν προσαρμογές, καθώς η Επιτροπή δήλωσε ότι θα επιταχύνει την προγραμματισμένη αναθεώρηση των προτύπων CO₂ για επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Στο μεσοδιάστημα δε, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα λάβουν υποστήριξη για να επιτύχουν τους ενδιάμεσους στόχους…

Τα πρότυπα CO₂ για το 2025 είναι περίπου 15% αυστηρότερα από εκείνα του 2021, θέτοντας αρκετές εταιρείες σε κίνδυνο μεγάλων προστίμων. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, ο όμιλος Volkswagen υπολόγισε ότι ενδέχεται να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα «βάλει ορό στον άρρωστο» και θα δώσει περισσότερο χρόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πιο συγκεκριμένα, αντί να εφαρμόσει τους νέους κανόνες από το 2025, η προθεσμία θα μετατεθεί στο 2027.

Αυτή η τροποποίηση δίνει χρόνο στις εταιρείες να προσαρμόσουν τον μέσο όρο εκπομπών σε διάστημα τριών ετών (2025 – 2027) αντί να συμμορφώνονται αυστηρά σε ετήσιες προθεσμίες. Έτσι, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα για υπέρβαση των ετήσιων ορίων, αρκεί ο τριετής μέσος όρος τους να είναι εντός του προβλεπόμενου ορίου.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να επιταχύνει την ηλεκτροκίνηση, ενισχύοντας την παραγωγή μπαταριών μέσω του “Battery Booster”, ενός πακέτου χρηματοδότησης 1,8 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η “Battery Raw Materials Access Entity” θα διευκολύνει την πρόσβαση στις πρώτες ύλες μπαταριών, ενώ προβλέπεται επένδυση 1 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μπαταριών.

Όσον αφορά στους καταναλωτές, η ΕΕ σχεδιάζει περισσότερα κίνητρα και προγράμματα κοινωνικής μίσθωσης για καινούργια και μεταχειρισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους αγοραστές με οικονομικά προσιτά EVs, όπως τα Citroën e-C3, Volkswagen ID.1, Renault Twingo, κ.α.

Εγγραφείτε στο newsletter μας...
…και ενημερωθείτε με άποψη για το αυτοκίνητο και τη μοτοσυκλέτα!