full screen background image
Search
Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2019
  • :
  • :

Οδηγούμε το νέο Ford Focus [VIDEO]

Έτοιμο για καταρρίψεις!

Το νέο Focus περνάει στην τέταρτη γενιά του και έρχεται έτοιμο για καταρρίψεις, αντίστοιχες με αυτές της πολεμικής αεροπορίας, ενώ η επιλογή της Αεροπορικής Βάσης Δεκέλειας από τη Ford για την παρουσίαση του νέου μοντέλου της μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί…

Τρεις γενιές είναι αυτές…

…που αν στην πρώτη βρέθηκε κάτι μεμπτό, διορθώθηκε στη δεύτερη και τελειοποιήθηκε στην τρίτη, με αποτέλεσμα να μη μένουν πολλά περιθώρια για την τέταρτη…

Αμ δε! Πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά οι άνθρωποι της Ford και το επιδεικνύουν προκλητικά στη νέα γενιά του μικρομεσαίου μοντέλου. Έτσι, μετά από 20 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου Focus και αντικαταστάτη του Escort, η Ford ξανασχεδίασε το πετυχημένο μοντέλο της από την αρχή ή αυτό που λέμε «από λευκό χαρτί».

Από λευκό χαρτί…

…λοιπόν ή αλλιώς όλα καινούργια. Αρχικά η πλατφόρμα, που πλέον είναι η C2 της Ford και θα είναι αυτή στην οποία θα χτιστεί στο μέλλον και το επόμενο Kuga, ενώ στην περίπτωση του Focus ευθύνεται για την αύξηση των διαστάσεων τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.

Έτσι, έχουμε 18 χλστ. επιπλέον για το μήκος και 53 χλστ. για το μεταξόνιο, κάτι που μεταφράζεται σε αυξημένο χώρο κατά 60 χλστ. για τους ώμους των πίσω επιβατών και 56 χλστ. για τα γόνατα, που ήταν και ένα από τα μελανά σημεία του απερχόμενου μοντέλου, ενώ ο χώρος αποσκευών ανέρχεται σε 375 λίτρα για τις χάτσμπακ εκδόσεις και σε 608 λίτρα για τις στέισον.

Ταυτόχρονα, εκτός από τις διαστάσεις, η νέα ελαφρύτερη και ευέλικτη πλατφόρμα έχει αυξημένη προστασία στις συγκρούσεις και αυξάνει τη στρεπτική ακαμψία κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, την ώρα που η στιβαρότητα στα σημεία στήριξης της ανάρτησης αυξήθηκε κατά 50%.

Επιπλέον, για τη βελτίωση της ακαμψίας, η Ford γεμίζει τμήματα του πίσω μέρους με ειδικό αφρό (αλά Focus RS), ώστε να δημιουργούνται συμπαγή τμήματα και όλα αυτά τη στιγμή που έχει μειωθεί το βάρος του αυτοκινήτου κατά 88 κιλά (κατά μέσο όρο) σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Από πλευράς εμφάνισης τώρα, μπορεί να μην έχουν εφαρμοστεί ακραία σχεδιαστικά τερτίπια, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει μοντέρνο και δυναμικό. Σε αυτό συντελεί τόσο η νέα πρόσοψη με το πιο μακρύ καπό και τα -επίσης- νέα φώτα, όσο και τα πλαϊνά φουσκώματα στα εμπρός και πίσω φτερά, την ώρα που τις εντυπώσεις κλέβει το πίσω μέρος.

Σε αυτό έχουμε νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα, μαύρο τελείωμα στον προφυλακτήρα με δεξιά την απόληξη της εξάτμισης (δύο αν μιλάμε για ST-Line) και το όνομα του μοντέλου κεντρικά να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στο κέντρο της πέμπτης θύρας.

Στο εσωτερικό τώρα…

…πέρα από τις αυξημένες διαστάσεις που αναφέραμε παραπάνω, αλλαγμένη είναι και η σχεδίαση της καμπίνας όπως και η ποιότητα των υλικών και η συναρμογή αυτών.

Έτσι, πλέον συναντούμε πιο καθαρές γραμμές στη σχεδίαση του εσωτερικού με τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν να εντοπίζεται στην αφαίρεση των πολλών διακοπτών, καθώς τώρα οι περισσότερες λειτουργίες του οχήματος ελέγχονται από την οθόνη αφής (6,5 ή 8 ιντσών αναλόγως έκδοσης) που βρίσκεται στο επάνω μέρος του ταμπλό και μόνο οι ρυθμίσεις του κλιματισμού έχουν τους δικούς τους, ανεξάρτητους διακόπτες.

Ποιοτικά, τα περισσότερα μέρη του εσωτερικού είναι επενδυμένα με μαλακότερα υλικά, δημιουργώντας μια συνολική αίσθηση ποιότητας, με το μόνο αρνητικό να εντοπίζεται στον πίνακα οργάνων, ο οποίος προέρχεται από το Fiesta, κάτι όμως που θα αλλάξει την επόμενη χρονιά όταν και θα εφοδιαστεί το μικρομεσαίο μοντέλο με το νέο ψηφιακό πίνακα της εταιρείας.

Πέντε επιλογές και ένα νέο…

…έχουμε για τους κινητήρες και τη μετάδοση της κίνησης στο νέο μοντέλο της Ford.

Αρχίζοντας από τα κινητήρια σύνολα, διαθέσιμοι είναι τρεις κινητήρες βενζίνης και δύο πετρελαίου.

Στους βενζινοκινητήρες, στη βάση της γκάμας συναντούμε τον πολυβραβευμένο 1.000άρη τρικύλινδρο Ecoboost που στην περίπτωση του Focus αποδίδει 125 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. (διατίθεται και με 85 ή 100 ίππους αλλά δε θα εισαχθούν στη χώρα μας) και ακριβώς επάνω του δύο εκδοχές του νέου 1.500άρη (επίσης τρικύλινδρου) με 150 ή 182 ίππους, ενώ όλοι οι κινητήρες απενεργοποιούν τον έναν κύλινδρο σε συνθήκες μικρών απαιτήσεων.

Στα πετρελαιοκίνητα σύνολα τώρα, υπάρχουν δύο εκδοχές του νέου 1.500άρη EcoBlue, με την απόδοση να είναι είτε στους 95, είτε στους 120 ίππους, αναλόγως έκδοσης.

Όσο για το νέο, πρόκειται για ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων (ίδιο με της Mustang, αλλά με δύο λιγότερες σχέσεις), το οποίο αξιολογεί τα ατομικά στυλ οδήγησης, τις ανηφόρες, τις κατηφόρες και τις απότομες στροφές και επιλέγει το ιδανικό σημείο για αλλαγή σχέσης. Το κιβώτιο αυτό μαζί με ένα βελτιωμένο χειροκίνητο 6 σχέσεων, μπορούν να συνδυαστούν με όλα τα κινητήρια σύνολα.

Δίνοντας έμφαση…

Σπάνιο για τις ημέρες μας να παρευρίσκεσαι σε δημοσιογραφική παρουσίαση μοντέλου και οι άνθρωποι της εταιρείας να μην αναλώνονται στις εφαρμογές της τεχνολογίας, τη συνδεσιμότητα και τα ψηφιακά γκάτζετ που μας «περικυκλώνουν» καθημερινά, αλλά να δίνουν έμφαση στη μηχανολογική εξέλιξη που έχει γίνει στο μοντέλο τους.

Όχι ότι το νέο Focus δε συμβαδίζει με την τάση της εποχής, αφού εφοδιάζεται με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα (ακόμη και με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2) που μπορεί να βρει κάποιος στη κατηγορία C, αλλά οι άνθρωποι της Ford έχουν ρίξει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οδηγική ευχαρίστηση, κάτι το οποίο χαρακτήριζε από την αρχή το Focus και συνεχίζεται και στη νέα γενιά.

Για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, οι μηχανικοί της Ford -εκτός της νέας πλατφόρμας που προαναφέραμε- έχουν επενδύσει πολύ στον τομέα της ανάρτησης, δημιουργώντας τρεις διαφορετικές αναρτήσεις για τον πίσω άξονα, ώστε όλες οι εκδόσεις του μοντέλου να παρουσιάζουν τον ίδιο οδηγοκεντρικό χαρακτήρα.

Ιεραρχικά, στις εκδόσεις με τον 1.000άρη Ecoboost των 125 ίππων και στις εκδόσεις με τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 EcoBlue, το μοντέλο εφοδιάζεται με ημιάκαμπτο άξονα πίσω (που προέρχεται από το Fiesta ST) και στις υψηλότερες εκδόσεις με σύστημα πολλαπλών συνδέσμων, που στις εκδόσεις στέισον έχει στραμμένα προς τα εμπρός τα αμορτισέρ ώστε να μην περιορίζουν οι θόλοι τους το χώρο αποσκευών.

Κάτι αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι για κάθε διαφορά 20 κιλών στο βάρος του αυτοκινήτου, η Ford εφοδιάζει και με άλλα ελατήρια την ανάρτηση, με αποτέλεσμα να έχουμε 45 διαφορετικά setup αναρτήσεων, ώστε κάθε Focus να είναι το ίδιο ευχάριστο οδηγικά!

Σχεδόν 700 χιλιόμετρα…

…είχαμε την ευκαιρία να διανύσουμε με το νέο Ford Focus κατά την πρώτη μας επαφή, τόσο σε επαρχιακούς δρόμους, όσο και σε αυτοκινητόδρομους.

Αρχικά, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής του παρουσίασης στους ανθρώπους του ειδικού τύπου, όπου με ένα 1.000άρι σε έκδοση ST-Line (το κόκκινο στις φωτογραφίες) επιλέξαμε να κάνουμε τη γνωστή Ε.Δ. από τα Ραλλύ «Αγιος Μερκούριος», που αν μη τι άλλο φαντάζει το ιδανικό τερέν για να βγάλεις τα συμπεράσματά σου σχετικά με το στήσιμο και την οδηγική συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Εκεί, το μικρομεσαίο μοντέλο δείχνει να βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, καθώς η ανάρτηση, το σύστημα διεύθυνσης και το 6άρι μηχανικό κιβώτιο συνεργάζονται υποδειγματικά, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να αναζητάς περισσότερη δύναμη, μιας και το πλαίσιο δείχνει ικανό να φιλοξενήσει με αρχοντιά και πολύ δυνατότερα κινητήρια σύνολα.

Κάτι που δεν ισχύει σε πιο «φυσιολογικούς» ρυθμούς, όπου η ροπή των 170 Nm και η ευστροφία του κινητήρα δίνουν την απαραίτητη δραστήρια διάθεση στο αμάξωμα των σχεδόν 1.300 κιλών.

Σε δεύτερο χρόνο τώρα, οδηγήσαμε το νέο Focus και σε συνθήκες ταξιδιού καθώς για τη μετάβασή μας πίσω στη Θεσσαλονίκη, επιλέξαμε ένα 1.500άρη ντίζελ σε έκδοση Business (το γκρι της φωτογραφίας) με τους 120 ίππους και το ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων.

Σε ρυθμούς ταξιδιού λοιπόν, οι άνθρωποι της Ford φαίνεται πως βρήκαν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην άνεση και στην ακρίβεια του ελέγχου, αφού ακόμα και στις «πατημένες» καμπές της Ε.Ο. το Focus δείχνει ακλόνητο, την ώρα που μόνο ο φόβος σου για κάποιο πιθανό μπλόκο της τροχαίας σε κάνει να «συμβιβάζεσαι» με τις νόμιμες ταχύτητες, μιας και ο πετρελαιοκινητήρας μπορεί και επιταχύνει με την ίδια ευκολία μέχρι και την τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου.

Στην ευχάριστη πλευρά του ταξιδιού τώρα, εκτός από την παρεχόμενη άνεση και το ικανοποιητικό τράβηγμα του κινητήρα, συντελεί και το νέο αυτόματο 8άρι κιβώτιο, που κάνει σχεδόν ανεπαίσθητες τις αλλαγές ταχυτήτων, ενώ διακρίνεται και για την ταχύτητά του και μόνο σε κάποια γρήγορα κατεβάσματα (βλ. δυο σχέσεις μαζί) δείχνει μια μικρή -αλλά ανούσια- υστέρηση.

Με σκοπούς και αξίες…

Μπορεί η νέα μόδα των Crossover και SUV να έχει καταφέρει να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και κατ’ επέκταση της πατροπαράδοτης μικρομεσαίας κατηγορίας, ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τελευταία είναι μία κατηγορία με μεγάλο όγκο πωλήσεων και πολύ δυνατούς ανταγωνιστές.

Απέναντι σε αυτούς, το νέο Focus έχει να δείξει τη νέα του εμφάνιση, την πιο πολυτελή προσέγγιση, τους σύγχρονους κινητήρες και φυσικά την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά του, μια αξία που πάντα συνόδευε κάθε γενιά του Focus και πρόσφερε σε όλους όσους αγαπούν την οδήγηση το κάτι παραπάνω.

Αν τώρα σε αυτά προσθέσουμε και τη χαμηλή τιμή στην οποία διατίθεται το μοντέλο (από 17.894€) σε συνδυασμό με την 8ετή εγγύηση της Ford, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το νέο Focus δεν απέχει και πολύ από το στόχο του, που φυσικά είναι η κυριαρχία της κατηγορίας C.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ                         1.0T              1.5T              1.5T              1.5D             1.5D

Καύσιμο                                Βενζίνη         Βενζίνη      Βενζίνη      Πετρέλαιο   Πετρέλαιο

Χωρητικότητα(κ.εκ.)             999              1.497            1.497            1.500           1.500

Μεγ. Ισχύς(ίπποι/σ.α.λ.) 125/6000    150/6000    182/6000    95/3600     120/3600

Μεγ. Ροπή(Nm/σ.α.λ.)    170/1400     240/1600    240/1600    300/1750    300/1750

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός                                              Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός

Πίσω                                              Ημιάκαμπτος άξονας ή Πολλαπλών συνδέσμων

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Κίνηση                                                              Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο                                        Μηχανικό 6 σχέσεων ή Αυτόματο 8 σχέσεων

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΒΑΡΗ 

ΜήκοςXπλάτοςXύψος(χλστ.)                          4378x1825x1471

Μεταξόνιο(χλστ.)                                                        2700

Βάρος(κιλά)                           1322              1369         1369                1363                1394

Χώρος αποσκευών(λίτρα)                                          375

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

0-100 χλμ./ώρα (δευτ.)       10,0                8,8            8,3                  11,4               10,0

Τελική ταχύτητα(χλμ./ώρα) 200              210           222                  183                196

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ(λίτρα/100χλμ.)-ΡΥΠΟΙ(γρ./χλμ.)

Μέση τιμή κατασκευαστή   4,8                5,3             5,5                    3,5                3,6

Εκπομπή CO2                         108               121            124                     91                 94

ΤΙΜΗ(ευρώ)

Βασικής έκδοσης                17.894         20.397       22.249             19.901          20.927

Περισσότερες φωτογραφίες: