full screen background image
Search
Παρασκευή 3 Ιούλιος 2020
  • :
  • :

Βλέπουμε τα νέα BMW i3 & i3s [VIDEO]

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε την ηλεκτροκίνηση εδώ και αρκετά χρόνια, ήταν μόλις το 2014, με την κατασκευή του BMW i3, όταν καταλάβαμε ότι μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να περάσει στην ευρεία παραγωγή συνδυασμένη με premium χαρακτηριστικά και να πάψει να αποτελεί προνόμιο μόνο κάποιων ιδιαίτερων και περιορισμένης παραγωγής κατασκευών (που τις περισσότερες φορές μάλιστα είχαν και εξωπραγματική ισχύ) ή μέρος της σχεδίασης ενός πρωτότυπο μοντέλου.

Τότε μάλιστα είχαμε εντυπωσιαστεί με τη δοκιμή του BMW i3 Rex (δες εδώ), ενώ σήμερα η BMW ανανεώνει το ηλεκτρικό μοντέλο της, με σκοπό την συνέχιση των επιτυχιών.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το BMW i3 έχει καθιερωθεί στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών οχημάτων (όχι μόνο στην Ευρώπη), ενώ στη Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση στις ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην κατηγορία ηλεκτρικών μοντέλων συνολικά από το 2014.

Υιοθετώντας μάλιστα μία ολοκληρωμένη μέθοδο παραγωγής που λαμβάνει υπόψη όλο τον κύκλο ζωής -από την παραγωγή πρώτων υλών μέχρι την κατασκευή και λειτουργία των οχημάτων και στη συνέχεια την ανακύκλωση- η σειρά BMW i συνολικά μπορούμε να πούμε ότι κυριαρχεί πλέον στον τομέα της ηλεκτρικής, βιώσιμης μετακίνησης.

Και όχι άδικα…

Σήμερα η BMW ανανεώνει το i3 με νέες στιλιστικές πινελιές, προηγμένα στοιχεία εξοπλισμού και νέες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και με την προσθήκη μιας νέας έκδοσης, αυτής του BMW i3s, το οποίο με αυξημένη ισχύ, ειδική τεχνολογία πλαισίου και δικά του σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, έρχεται να προστεθεί στη γκάμα ενισχύοντας το μέλλον της ηλεκτρικής αστικής μετακίνησης.

H νέα γενιά του BMW i3 ξανασχεδιάστηκε με σκοπό την ανανέωση αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση του κοινού.

Έτσι, τα νέα BMW i3 και BMW i3s αποπνέουν νέο, έντονα δυναμικό χαρακτήρα, ενώ αρκετά στιλιστικά στοιχεία υποδηλώνουν τι κρύβεται πίσω από την εντυπωσιακή εμφάνιση.

Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε πως ο νέος αυτός σχεδιασμός έτυχε πολλών βραβεύσεων σε διαγωνισμούς και έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το iF Gold Award για την προϊοντική σχεδίαση και τον τίτλο World Car Design of the Year.

Σήμα κατατεθέν, η μαύρη φαρδιά λωρίδα, χαρακτηριστική της ηλεκτροκίνητης σειράς BMW i, που ξεκινώντας από το καπό και μέσω της οροφής καταλήγει στο πίσω τμήμα, ενώ πλαισιώνεται τώρα από κολόνες A και γραμμές οροφής επίσης σε μαύρο φινίρισμα.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό του εμπρός και πίσω προφυλακτήρα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πλάτος ώστε να υποδηλώνεται η σπορ οδηγική συμπεριφορά του νέου μοντέλου.

Τέλος, η νέα ασημί πινελιά που διατρέχει τις πλαϊνές πλευρές προσδίδει μία έξτρα νότα δυναμισμού στο νέο BMW i3, καθώς φτάνει μέχρι πίσω, τονίζοντας έτσι τη ροή του αέρα, όπως και το περίγραμμα των παραθύρων.

Τα νέα BMW i3 και BMW i3s είναι εξοπλισμένα από το βασικό εξοπλισμό τους με προβολείς που υιοθετούν λαμπτήρες LED για τη μεσαία και μεγάλη σκάλα και για τα φώτα ημέρας.

Παράλληλα, τα νέα φλας τεχνολογίας LED ενσωματώνονται στον εμπρός προφυλακτήρα με τη μορφή οριζόντιων λωρίδων. Αυτό σημαίνει ότι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούνται για όλες τις λειτουργίες φωτισμού στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου, όπως και στα πίσω φωτιστικά σώματα με τα κρυστάλλινα καλύμματα.

Όπως και με το εξωτερικό και η εσωτερική σχεδίαση ακολουθεί νέα γραμμή στο νέο i3.

Η ανασχεδιασμένη καμπίνα δίνει μια αίσθηση αυξημένης ευρυχωρίας, τη στιγμή που η κατάργηση των κολόνων στο μέσον του αμαξώματος και του τούνελ μετάδοσης, σε συνδυασμό με τις πόρτες που ανοίγουν αντικριστά παρέχουν στους επιβάτες εξαιρετική ευκολία πρόσβασης.

Οι προδιαγραφές βιωσιμότητας που έχουν οριστεί για τα μοντέλα BMW i3 και BMW i3s επιβεβαιώνονται και στην επιλογή των υπολοίπων υλικών, όπως ανακυκλωμένα πλαστικά, ανανεώσιμες πρώτες ύλες, φυσικές ίνες και ξύλο ευκαλύπτου με ανοιχτούς πόρους που δεν έχει υποστεί λεύκανση.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πάνω από το 80% των επιφανειών που είναι ορατές στους επιβάτες κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά ή ανανεώσιμους πόρους.

Και τα δύο νέα μοντέλα BMW i3 και BMW i3s διατίθενται με την αναβαθμισμένη έκδοση iDrive, που περιλαμβάνει διαισθητική διεπαφή για τον έλεγχο πολυάριθμων λειτουργιών του οχήματος, του συστήματος ενημέρωσης/ψυχαγωγίας, επικοινωνιών και πλοήγησης.

Στα οχήματα με σύστημα Πλοήγησης Professional, η οθόνη ελέγχου (Control Display) έχει μέγεθος 10,25 ιντσών και αυξημένη ανάλυση, ενώ και το σύστημα φωνητικής αναγνώρισης έχει βελτιστοποιηθεί.

Με τη βοήθεια του Natural Language Understanding (Κατανόηση Φυσικής Γλώσσας), οι φωνητικές οδηγίες μπορούν να εκτελούνται ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, π.χ. κατά την αναζήτηση μουσικής, αριθμών τηλεφώνου ή υπαγόρευση e-mails και μηνυμάτων SMS.

Επίσης, ένα πακέτο νέων υπηρεσιών λανσαρίστηκε τον Ιούλιο του 2017 μέσω του BMW Connected+ που επιτρέπει πολύ εξατομικευμένη και σαφή απεικόνιση πληροφοριών μέσα στο αυτοκίνητο.

Έτσι, όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που σχετίζονται με τα BMW Connected και BMW Connected+ θα διατίθενται στα BMW i3 και BMW i3s. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται: ο ευφυής προγραμματισμός διαδρομών, με στάσεις σε σταθμούς φόρτισης ή πρατήρια καυσίμων (Send my Routes to Car), η πληροφόρηση για την τρέχουσα τοποθεσία του αυτοκινήτου μέσω SMS και live link (Share Live Trip Status), η εξατομικευμένη απεικόνιση πληροφοριών σχετικών με το αυτοκίνητο (BMW Onboard), η άριστη μεταφορά οδηγιών πλοήγησης στο smartphone ή το smartwatch του πελάτη, όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο (Navigate Door-to-Door) και άμεσος συγχρονισμός επαφών και διευθύνσεων στο σύστημα πλοήγησης (My Destinations).

Με τον ανανεωμένο ηλεκτρικό κινητήρα του i3, η BMW εστιάζει σε οδήγηση με μηδενικούς ρύπους προς το περιβάλλον, ενώ και η ισχύς έχει αυξηθεί αισθητά.

Πλέον, ο ηλεκτροκινητήρας του νέου BMW i3 αποδίδει μέγιστη ισχύ 170 ίππων, με τη μέγιστη ροπή των 250 Nm να είναι πλήρως διαθέσιμη κατά την εκκίνηση.

Αυτό σημαίνει ότι πατώντας το πεντάλ του γκαζιού, ο οδηγός βιώνει μία συναρπαστική αίσθηση ταχύτητας.

Ο κινητήρας προσφέρει κλασικές επιδόσεις BMW μέσω μονοτάχυτου αυτόματου κιβωτίου, με συνεχή παραγωγή ισχύος που επιταχύνει δυναμικά το αυτοκίνητο από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 150 χλμ./ώρα.

Τοποθετημένη χαμηλά (στο πάτωμα του αυτοκινήτου), η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης παρέχει αυτονομία 290 – 300 χλμ. σύμφωνα με τον κύκλο NEDC, 235 – 255 χλμ. σύμφωνα με το WLTP και μέχρι 200 χλμ. σε καθημερινή χρήση.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του νέου BMW i3 στο μικτό κύκλο NEDC κυμαίνεται μεταξύ 13,6 και 13,1 kWh για κάθε 100 χλμ.

Το νέο BMW i3s τώρα, αντιπροσωπεύει μία ακόμα πιο σπορ εκδοχή της αθόρυβης ηλεκτροκίνησης μηδενικών εκπεμπόμενων ρύπων, έχοντας έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 184 ίππων που αποδίδει μέγιστη ροπή 270 Nm.

Το αναβαθμισμένο σύστημα κίνησης περιλαμβάνει τροποποιημένο έλεγχο του μοτέρ και ειδικά κωνικά ρουλεμάν, που έχουν αξιοποιηθεί για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης ισχύος και της καμπύλης επιδόσεων σε υψηλότερες στροφές.

Επιπλέον, το νέο BMW i3s διαθέτει σπορ ανάρτηση με ειδικά εξελιγμένα ελατήρια, αποσβεστήρες και αντιστρεπτικές δοκούς, ενώ οι οδηγοί μπορούν επίσης να επιλέγουν το SPORT mode μέσω του διακόπτη Driving Experience Control. Αυτό κάνει πιο άμεση την απόκριση του γκαζιού και του συστήματος διεύθυνσης, που επιτείνουν τη σπορ αίσθηση του αυτοκινήτου.

Μόλις 6,9 δεύτερα είναι αρκετά για να επιταχύνει το BMW i3s από στάση στα 100 χλμ./ώρα μέχρι την τελική ταχύτητα των 160 χλμ./ώρα.

Στο μικτό κύκλο NEDC καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια 14.3 kWh ανά 100 χλμ., με την ηλεκτρική αυτονομία να φτάνει τα 280 χλμ. βάσει του κύκλου NEDC, 235 – 245 χλμ. σύμφωνα με το WLTP και μέχρι 200 χλμ. σε καθημερινή χρήση.

Ταυτόχρονα, ένας δικύλινδρος βενζινοκινητήρας επέκτασης αυτονομίας 38 ίππων διατίθεται προαιρετικά και για τα δύο μοντέλα BMW i3 και BMW i3s.

Ο κινητήρας ενεργοποιεί μία γεννήτρια που παράγει ισχύ ανάλογα με τις απαιτήσεις, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό επίπεδο φόρτισης της μπαταρία.

Αυτό επεκτείνει τη συνολική αυτονομία του αυτοκινήτου σε καθημερινή χρήση κατά 150 χλμ., αυξάνοντάς την από 180 χλμ. σε μάξιμουμ 330 χλμ.

Η πλήρως ηλεκτρική αυτονομία του νέου BMW i3 με σύστημα επέκτασης αυτονομίας είναι 225 – 235 χλμ. (κύκλος NEDC) και 190 – 200 χλμ. σύμφωνα με το WLTP.

Οι αντίστοιχες τιμές για το νέο BMW i3s με σύστημα επέκτασης αυτονομίας (range extender) είναι 220 χλμ. στο NEDC και 185 – 195 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού που διατίθενται για τα νέα BMW i3 και BMW i3s ξεκουράζουν τον οδηγό και τον υποστηρίζουν σε διάφορα σενάρια της κυκλοφορίας, βοηθώντας στον έλεγχο από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ το προαιρετικό πακέτο Parking Assistance περιλαμβάνει Park Distance Control, κάμερα οπισθοπορείας και Parking Assistant.

Έτσι, μόλις επιλεγεί ένας κατάλληλος χώρος στάθμευσης παράλληλος με το δρόμο, το Parking Assistant αναλαμβάνει την επιτάχυνση, το φρενάρισμα, την επιλογή σχέσης και το σύστημα διεύθυνσης.

Το Driving Assistant Plus, που διατίθεται επίσης προαιρετικά, περιλαμβάνει Collision & Pedestrian Warning με λειτουργία City Braking, Speed Limit Info, Proactive Driving Assistant, Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, και Traffic Jam assistant, που όχι μόνο διατηρεί μία ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σε συχνές στάσεις/εκκινήσεις σε ταχύτητες έως 60 χλμ./ώρα, αλλά κρατά και το αυτοκίνητο στη λωρίδα του. Το σύστημα βασίζεται σε στοιχεία από τις σημάνσεις των λωρίδων (διαγραμμίσεις), το πλάτος του δρόμου και τα προπορευόμενα οχήματα.

Τέλος, όσο αφορά τις τιμές των νέων BMW i3 και i3s, αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

  • BMW i3 BEV (94 Ah):39.350 ευρώ
  • BMW i3s BEV (94 Ah): 43.100 ευρώ
  • BMW i3 REx (94 Ah):49.570 ευρώ
  • BMW i3s REx(94 Ah): 53.780 ευρώ

Περισσότερες φωτογραφίες: